Főoldal > EGÉSZSÉG > Segítség! Fóbiában szenvedek!

Segítség! Fóbiában szenvedek!

betegségfóbia
0

Írta:

1. csoportSzociális fóbiák esetén az érintettek félelmet, bénultságot éreznek minden olyan helyzetben, ahol társaságban kell megjelenniük. Ilyen lehet akár egy üzleti ebéd vagy egy nyilvánosság előtt megtartandó előadás, stb. 2. csoportA hipochonderek, vagyis a “képzelt” betegek szinte állandóan „bebeszélnek” maguknak bizonyos – olykor halálos – betegségeket, és emiatt akár pánikrohamok is jelentkezhetnek náluk. 3. csoportA speciális fóbiában […]

1. csoport

Szociális fóbiák esetén az érintettek félelmet, bénultságot éreznek minden olyan helyzetben, ahol társaságban kell megjelenniük. Ilyen lehet akár egy üzleti ebéd vagy egy nyilvánosság előtt megtartandó előadás, stb.

2. csoport

A hipochonderek, vagyis a “képzelt” betegek szinte állandóan „bebeszélnek” maguknak bizonyos – olykor halálos – betegségeket, és emiatt akár pánikrohamok is jelentkezhetnek náluk.

3. csoport

A speciális fóbiában szenvedők bizonyos dolgoktól irtóznak: rovaroktól, illatoktól, magasságoktól, közlekedéstől, stb.

A szorongó emberek a kényelmetlen helyzetekben számos testi tünetet „produkálnak”. Ilyen lehet az izzadás, a verejtékezés, bőrpír az arcon, vizelési inger, sőt akár a szédülés is. A szorongások sokszor komoly teljesítménycsökkenéssel is járhatnak. 

Mit tehetsz, ha valamilyen fóbiában szenvedsz? 

A szorongások, fóbiák kezelésére számos kiváló módszer áll rendelkezésre (pl: pszichoterápia), amelytől javulás várható. Speciális relaxációs módszerekkel elérhető a szorongások testi tüneteinek csökkenése. Kutatók azonban úgy vélik, hogy a szorongások és fóbiák csak az érintettekkel hatékonyan együttműködve kezelhetők eredményesen.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X