Főoldal > EGÉSZSÉG > Anonim szűrések a Szigeten!

Anonim szűrések a Szigeten!

egészségszigetszűrés
0

Írta:

A két alapítvány 2000 óta csaknem minden évben felállította sátrát a fesztiválon. Idén egymás mellett, a Nagyszínpadhoz közel kapnak majd helyet, ahol Hepatitis B, Hepatitis C és HIV szűrésen lehet részt venni. A vizsgálatokat ujjbegyből vett vérminta alapján végzik. A HIV szűrés eredménye még aznap, a Hepatitis-é pedig másnap vehető át, természetesen az anonimitás biztosítása […]

A két alapítvány 2000 óta csaknem minden évben felállította sátrát a fesztiválon. Idén egymás mellett, a Nagyszínpadhoz közel kapnak majd helyet, ahol Hepatitis B, Hepatitis C és HIV szűrésen lehet részt venni. A vizsgálatokat ujjbegyből vett vérminta alapján végzik. A HIV szűrés eredménye még aznap, a Hepatitis-é pedig másnap vehető át, természetesen az anonimitás biztosítása mellett. Érdekességként új teszttípusok is bemutatásra kerülnek, mint például az az újdonság is, amivel a HIV nyálból, 10-12 perc alatt kimutató. Ehhez hasonló, HCV kimutatásra alkalmas gyorsteszt októberben kerül majd bemutatásra. A Pluss alapítvány sátrában pedig lesznek HIV-fertőzöttek, akik szívesen megosztják tapasztalataikat az érdeklődőkkel. A sátraknak hagyományosan nagy forgalma van, sokan évről évre visszatérnek, de nem feltétlenül csak az ingyenes vizsgálatok miatt. A helyszínen drog, hepatitis és AIDS totóval tesztelheti tájékozottságát, és akár angol, vagy német nyelven is kérhet felvilágosítást a szakemberektől a szigetlakó. Ezt kiegészítve szájonkológiai és melanóma szűrés is várja a koncertek mellett a főváros szívébe érkezőket. – mondta el kérésünkre Dr Újhelyi Eszter, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház – Rendelőintézet szakembere.

Minden betegség esetében fontos a megelőzés, vagy a betegség korai felismerése, hiszen a diagnózis korai felállítása a kulcs a további kezelés és a mielőbbi gyógyulás során. E mellett fontos felhívni a figyelmet a prevenciós lehetőségekre is, hiszen számos betegség kivédhető védőoltással, vagy egyszerűen csak a higiéniai szabályok betartásával.

A hepatitis A- és E-vírusok

A hepatitis megnevezés különböző vírusok által okozott fertőző májártalmak gyűjtőneve. A jelenleg ismert hepatitis vírusokat A-tól G-ig jelzik, azonban még korántsem ismert valamennyi kórokozó. Terjedésük alapján két fő csoport különböztethető meg. Az A- és E-vírusok a tápcsatornán keresztül, a többi kórokozó vérrel, illetve testnedvekkel terjed. A tápcsatornán keresztül terjedő hepatitis A és E forrása a beteg személy széklete, így a fertőzést közvetítheti a beteg és a tünetmentes fertőzött személy székletével szennyezett kéz, tárgyak, élelmiszerek, ivó- és fürdővíz. A beteg már a lappangási idő (A-típusnál ~28-30, E-típusnál ~26-40 nap) második felétől fertőzőképes, a vírust legnagyobb számban a tünetek megjelenése előtti napokban üríti székletével. A fertőzőképesség a sárgaság megjelenése után néhány nappal (HEV esetében 2 hét múlva) megszűnik. A hepatitis A és E Magyarországon csak szórványosan bukkan fel, akkor is többnyire valamilyen utazó hurcolja be a vírust olyan országból, ahol gyakori, járványos betegségnek számít. Ezen két vírustörzs tekintetében az utazók vannak kitéve a legnagyobb kockázatnak, ugyanakkor a vírusok terjedhetnek kábítószeresek körében is. A két betegség közötti legnagyobb eltérés, hogy a hepatitis A ellen létezik hatékony védőoltás, a hepatitis E ellen viszont nem. A betegség megelőzésében alapvető fontosságú az általános higiénés rendszabályok betartása, ezen belül is a legfontosabb a kézmosás.

A hepatitis-B vírus

A többi hepatitis vírus vérrel és testváladékokkal terjed. Ezek közül a világon leggyakoribb a hepatitis B, amelyet vér, vérkészítmények, szövetnedvek, váladékok (ondó, hüvelyváladék, nyál) terjesztik, így szexuális úton, valamint igen kis mennyiségű vér kontaminációja útján (bőrsérülések, közös borotva, fogkefe, törülköző használata, tetoválás, intravénás drog-használat, akupunktúra, tetoválás, véletlen tűszúrásos sérülések, szervátültetés) történik a fertőződés. Különleges jelentőségű a vírushordozó anyák újszülötteinek szülés során elszenvedett fertőzése, mert kb. 90 %-ban a gyermekből vírushordozó vagy krónikus májbeteg felnőtt lesz, és ők a fertőzések fő forrásai. A fertőzés lappangási ideje 45-180, leggyakrabban 60-90 nap. A fertőzőképesség időtartama a lappangási időben, rendszerint több héttel a tünetek megjelenése előtt kezdődik és a heveny tünetek lezajlásáig tart. A tünetmentes hordozók és a krónikus betegek évekig, akár életük végéig fertőzőképesek lehetnek. A sárgasággal (icterussal) járó akut hepatitis B kórlefolyása 4-6 hétig is eltart, a lábadozás 2-6 hónap is lehet. A betegség lassan kezdődik, rendszerint láz nélkül. A betegnél fáradtság, izületi fájdalmak, étvágytalanság jelentkezik, majd ezt követően sárgaság. Akut szövődménye a májsorvadás, ami halálos kimenetelű lehet. Ha a fertőzés krónikussá is válik, ez az esetek 10%-a, májrák alakul ki. Különösen veszélyeztetettnek számítanak a szabad szexuális életet élők, a homoszexuálisok, a droghasználók, az egészségügyi dolgozók és az azon utazók, amelyek hepatitis B-vel erősen fertőzött országba készülnek. Tartós védelmet csak a megfelelő időben beadott 3 oltás biztosít! Magyarországon a hepatitis B elleni oltás csak 1999 óta kötelező, ezért a 24 évnél idősebb felnőttek védtelenek a vírus ellen!

Mivel mindkét korábban említett vírus jelen van hazánkban, a fertőzés elkerülése érdekében érdemes igénybe venni az oltási lehetőséget.

A hepatitis- C vírus

A hepatitis C szintén vérrel, szövetnedvekkel terjedhet, azonban a B-vírusnál sokkal kevésbé fertőző. A vérkeringésben a C-vírus száma általában alacsonyabb, mint HBV esetén, ezzel magyarázható, hogy az anyáról gyermekre való átvitel és a szexuális terjedés ritkább. A betegség 14 – 180 napos, leggyakrabban 6-9 hetes lappangási idő után lép fel és többnyire enyhe lefolyású, sárgaság csak az esetek kis hányadában figyelhető meg. A fertőzöttek 75-90%-ában tünetmentes vagy tünetszegény vírushordozás alakul ki. Gyakori, csaknem 80 százalékos a betegség krónikussá válása, ami májzsugorodáshoz vezethet. A HCV rendkívüli mutációs készsége miatt hatásos védőoltás jelenleg még nincsen. A krónikus Hepatitis C kezelése a folyamat lassítását, megállítását, ezzel a májzsugorodás és a májrák kialakulásának megelőzését szolgálja.

A HIV vírus

A HIV embert fertőző vírus, mely az AIDS állapot kialakulásáért felel. Az emberi szervezetet a fertőzésektől óvó immunrendszert támadja meg, védtelenné téve a szervezetet más betegségekkel szemben. A fertőzés átvitele a fertőzött egyén testnedveivel, váladékaival (ondó, vér, hüvelyváladék, anyatej) történhet. A fertőzés nemi érintkezés, vér és vérkészítmények adása, vérrel szennyezett tűk, fecskendők használata, sérült bőr ill. nyálkahártya fertőzött testnedvvel történő érintkezése, anyáról magzatra illetve újszülöttre történő átvitel kapcsán mehet végbe. Sajnos védőoltással nem rendelkezünk, prevencióként a gumióvszer, a steril, egyszer használatos fecskendők és orvosi eszközök ajánlhatók. Az esetleges fertőzés korai felismerése azonban nagyon fontos a beteg állapotának stabilizálása, esetleg javítása szempontjából.

Forrás: A Vipr sajtóközleménye

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X