Főoldal > EGÉSZSÉG > Így pihend ki magad, ha nyaralsz! – A pszichológus tippjei

Így pihend ki magad, ha nyaralsz! – A pszichológus tippjei

kikapcsolódásnyárnyaraláspszichológus
0

Írta: and

A pihenés legalább 2 hét legyen! Szakemberek szerint 3 hét szükséges a teljes kikapcsolódáshoz. Tapasztalatok szerint a legtöbben jelentős túlmunkával terhelik meg a nyári pihenést megelőző napokat, összes elmaradásukat pótolni akarják mielőtt szabadságra mennek. A túlhajszolt, fáradt ember számára 2-3 nap szükséges ahhoz, hogy teljesen átálljon a szervezete a pihenésre – vagyis az igazi vakáció […]

A pihenés legalább 2 hét legyen!

Szakemberek szerint 3 hét szükséges a teljes kikapcsolódáshoz. Tapasztalatok szerint a legtöbben jelentős túlmunkával terhelik meg a nyári pihenést megelőző napokat, összes elmaradásukat pótolni akarják mielőtt szabadságra mennek. A túlhajszolt, fáradt ember számára 2-3 nap szükséges ahhoz, hogy teljesen átálljon a szervezete a pihenésre – vagyis az igazi vakáció elkezdéséhez. 

Ne törődj az idővel!

A mobiltelefont, órát nyugodtan félreteheted. Manapság minden időnket, még a pihenésre szánt időt is görcsösen be szeretnénk osztani, hogy minél “eredményesebb” legyen, minél több minden férjen bele. Engedd, hogy belső órád irányítson, és ne törődj az eredménnyel!

0020615_1.jpg ()

Engedd meg magadnak a spontaneitást!

Ez az idő aztán igazán rólad, rólatok szól. Tekints minden napot ajándéknak és bátran engedj a vágyaidnak, tedd azt, ami jólesik, amihez kedved van.

Legyen saját időd!

A “szabadság” szó tényleg azt jelenti, hogy önmagad lehetsz, szabadon, függetlenül. Még a pároddal vagy családoddal töltött szabadság alatt is engedj magadnak szabad időt -elmélkedésre, bóklászásra, olvasgatásra stb.

Gyűjts élményeket!

Nagyon sokat segít a belső egyensúly erősítésében, ha kilépsz a monotóniából és olyan dolgokat teszel, amikre máskor ritkán jut lehetőség. A szabad levegőn töltött idő, testmozgás, új élmények, látnivalók segítenek a kikapcsolódásban.

Töltsd fel a lelkedet is! 

Úgy 10-15 éve a nyári szabadság “sikerességének” mércéje a csokibarna bőr volt illetve az, hogy ki milyen egzotikus tájakra jutott el. Mostanság egyre többen elismerik a közösen megélt mindennapi élmények, beszélgetések, játékosság léleképítő, kapcsolaterősítő erejét.

Ami nem pénz kérdés!

Családterapeutaként gyakran tapasztalom, hogy különleges, egzotikus nyaralásra, agyonszabályozott szabadidőre azokban a családokban van szükség, ahol egyébként súlyos gondok vannak a párkapcsolattal vagy a családi kapcsolattal. Ilyenkor bárhova is utaznak, a nyaralás alatt komoly, nagy veszekedések törnek ki a családtagok között, mivel kimondatlan konfliktusok, érzelmi problémák uralják a légkört.

Ne feledd: Akárhol is töltöd / töltitek a vakációt, ha jut idő andalogni, naplamentét nézegetni, csevegni, nevetni, együtt sportolni és játszani – értékes napokkal ajándékoztad meg önmagad és szeretteidet. 

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X