Főoldal > EGÉSZSÉG > Utazás az új influenza árnyékában!

Utazás az új influenza árnyékában!

egészséginfluenzanyárutazás
0

Írta:

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) adatai szerint az európai régióban már meghaladja a 21.000 főt az új H1N1 influenzával fertőzöttek száma, míg a világon az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint körülbelül 135.000-en betegedtek meg. Az új influenza először Mexikóban és az Amerikai Egyesült Államokban jelent meg, de ma már Ausztráliában, Ázsiában és Európában […]

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) adatai szerint az európai régióban már meghaladja a 21.000 főt az új H1N1 influenzával fertőzöttek száma, míg a világon az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint körülbelül 135.000-en betegedtek meg.

Az új influenza először Mexikóban és az Amerikai Egyesült Államokban jelent meg, de ma már Ausztráliában, Ázsiában és Európában is több tízezer embert betegített meg. Míg május folyamán azt ajánlották a turistáknak, hogy kerüljék a súlyosan fertőzött területeket, így az USA, Mexikó, Ausztrália és Japán térségét, mára ezek az ajánlások értelmüket vesztették, hiszen szinte minden országban megjelent a H1N1 vírus. A fertőzés nemcsak az utazókat, hanem az otthon maradtakat is elérheti, hiszen a legtöbb államban már regisztráltak H1N1 fertőzöttet. Emiatt nem vezettek be semmilyen utazási korlátozást, és nem is érdemes ettől tartva elhalasztani bárkinek a nyaralását. Általános beutazási embargót egyetlen ország sem rendelt el, de arra számíthatnak az utazók, hogy fertőzés esetén karanténba kerülhetnek a célországban, ez mindig a helyi egészségügyi hatóság döntése. Mindenesetre a krónikus betegségben szenvedőknek, a terhes kismamáknak, a gyermekekkel utazóknak és az időseknek is érdemes ellátogatni az oltóközpontokba vagy a háziorvoshoz, és tanácsot kérni az egészségügyi felkészülésről. A fertőzött országokba utazóknak érdemes magukkal vinni bárhol használható higiénés termékeket, maszkot, megelőzési  célra használható antivirális szert. A világjárvány idején különösen fontos, hogy az utazók egészségügyi szempontból is felkészüljenek utazásukra és orvoshoz forduljanak indulás előtt pár héttel.

Az új influenza a szezonális társaihoz hasonlóan, cseppfertőzéssel terjed, azaz a fertőzött egyének köhögése-tüsszentése fertőzött nyálcseppeket juttat mások kezére és a tárgyak felszínére, vagy szétszórják azokat a levegőben. Az ily módon szennyeződött levegőt mások belélegezhetik, kezet foghatnak a fertőzöttel, vagy a fertőződött felületek megérintésével teszik ki magukat a megbetegedés veszélyének. A fertőzés terjedésének megelőzése érdekében köhögéskor papírzsebkendővel, vagy maszkkal kell eltakarni a szájat és az orrot, továbbá rendszeresen kezet kell mosni. Egyesek úgy fertőződhetnek meg, hogy megérintenek valamilyen influenzavírusokat hordozó tárgyat, majd ezután a szájukhoz vagy az orrukhoz nyúlnak.

Az új H1N1 influenza tünetei a szezonális influenzáéhoz hasonlóan – többek között – láz, köhögés, torokfájás, orrváladékozás és -dugulás, különféle testtájakon jelentkező sajgás, fejfájás, borzongás és kimerültség. A vírus által megfertőzött emberek jelentős hányada hasmenésről és hányásról is beszámolt. Ezenkívül – a szezonális influenzához hasonlóan – súlyos megbetegedések, sőt halálesetek is előfordultak a vírusfertőzés következményeként. Különösen veszélyeztettek a kisgyermekek, a terhes kismamák, a krónikus betegségben szenvedők és a súlyosan elhízottak, valamint a gyenge állapotban lévő 65 évnél idősebbek. Az eddigi tapasztalatok nyomán elmondható, hogy az új járvány leginkább a 30 év alatti korosztályt érinti (75%), a betegek további 10%-a pedig 40 év alatti.

Az új influenza ellen elsősorban higiéniai intézkedésekkel, a beteg emberektől való távolmaradással, maszkkal és antivirális szerekkel védekezhetünk. Az ECDC külön ajánlást fogalmazott meg az utazóknak a H1N1 influenzával kapcsolatban, amit a jelenlegi helyzetben érdemes megfontolni:

  • Utazás előtt érdemes felkeresni a háziorvost, amennyiben krónikus betegségben szenvedünk!
  • Már utazás előtt ajánlott ismerni az influenza elleni védekezési módszereket!
  • Az utazás alatt kerüljük a beteg emberekkel való közvetlen érintkezést! Az influenza tünetei, amelyekről azonnal felismerhető: láz, köhögés, torokgyulladás, orrfolyás, izomfájdalmak, fejfájás, hidegrázás és fáradtság. Néhány betegnél hasmenést és hányást is tapasztaltak, ami kifejezetten a H1N1 vírusos fertőzésre jellemző.
  • Ajánlott a gyakori és alapos kézmosás! Az utazók mossanak gyakran szappannal kezet, hogy elpusztítsák a kezükön lévő kórokozókat, mindenképpen szükséges a szappan, a folyékony kézmosó és a víz használata, különösen akkor, ha a szemünkhöz vagy a szájunkhoz értünk. Érdemes húsz percenként megismételni a kézmosást. Amennyiben nem áll rendelkezésünkre szappan és tiszta víz, akkor az alkoholtartalmú tisztítószerek és kendők is hatékonyak lehetnek.
  • Kerüljük a szem, száj és orr érintését! A vírus leggyakrabban akkor terjed, amikor egy személy megérint egy fertőzött tárgyat és utána a saját szeméhez, orrához vagy szájához nyúl.

Amennyiben valaki az utazása alatt vagy után influenzaszerű tüneteket észlel magán, akkor az alábbi előírásokat kell követnie:

  • Maradjunk otthon vagy a hotel szobában egészen addig, amíg nincs szükségünk orvosi ellátásra.
  • Amennyiben gyermekünkön lázas vagy influenza-jellegű tüneteket észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz.
  • A H1N1 ellen hatékony antivirális szerek alkalmazását minden esetben orvos rendelheti el az egyéni kockázatok ismeretében.
  • Fontos tudni, hogy a szezonális influenza ellen vakcinált személyeknek is elővigyázatosnak kell lenniük, mivel ők sem védettek a H1N1 vírus ellen.
  • Amennyiben a hazatérés után influenzára utaló tüneteket észlelünk magunkon, akkor azonnal forduljunk orvoshoz. 

Forrás: Utazási és Trópusi Betegségek Intézete

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X