Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 elképesztő tévhit a hajápolásról

5 elképesztő tévhit a hajápolásról

hajhajápolástévhit
0

Írta:

1. tévhit: A gyakori fésülés jót tesz a hajadnak! Egy régi mondás szerint száz kefehúzás egészségesen tartja a hajat! Ezért eleink is sokat fésülték a hajukat, mert azt gondolták, hogy ha a természetes hajzsírt egyenletesen eloszlatják a hajon, akkor az még fényesebb lesz. Az erőteljes, túl gyakori fésülés azonban egyáltalán nem tesz jót a hajnak – különösen akkor, ha a hajadat valamilyen komoly kémiai kezelés érte, […]

1. tévhit: A gyakori fésülés jót tesz a hajadnak!

Egy régi mondás szerint száz kefehúzás egészségesen tartja a hajat! Ezért eleink is sokat fésülték a hajukat, mert azt gondolták, hogy ha a természetes hajzsírt egyenletesen eloszlatják a hajon, akkor az még fényesebb lesz. Az erőteljes, túl gyakori fésülés azonban egyáltalán nem tesz jót a hajnak – különösen akkor, ha a hajadat valamilyen komoly kémiai kezelés érte, pl: színezés, dauerolás. Ebben az esetben ugyanis a hajad szerkezete még érzékenyebbé vált a külső hatásokra. 
Tippünk: Fésüléshez válassz fa- vagy csontfésűt. Vásárolhatsz kevert szőrszálakból álló hajkefét is (ne legyen műanyag), mert ezek a hajápoló eszközök kevésbé roncsolják a hajszálakat. A fésülést mindig a hajvégeknél kezdd, majd teljes hosszában simítsd végig a hajszálakat, majd a hajtöveknél fejezd be a műveletet. 

0021417_1.jpg ()

2. tévhit: A mindennapos hajmosástól jobban zsírosodik a haj 

A haj zsírosodását a faggyúmirigyek túlműködése okozza. A mai samponok hatóanyagai haj és bőrkímélőek, így károsító mellékhatás nélkül fejtik ki hatásukat. A zsíros hajra kifejlesztett samponok pedig nem tartalmaznak zsírosító összetevőket, például szilikont vagy olajat. Ha olyan munkahelyen dolgozol, amelynek szennyezett a levegője, megerőltető fizikai munkát végzel vagy rendszeresen sportolsz, kifejezetten javasolt naponta hajat mosni.
Tippünk: Mindig kevés sampont használj, és mosás után alaposan öblítsd ki a hajszálakat, de ne forró, hanem langyos vízzel.

3. tévhit: Ha gyakran vágatom a hajam, erősebb lesz és gyorsabban nő

Egy-egy hajvágás után te is úgy látod, hogy sokkal dúsabbnak hat az új frizurád? A hajszálak a fejbőr szőrtüszőiben (hajhagyma) képződnek, így a haj gyökerére nincs hatással az, hogy milyen gyakran vágatod.
Tippünk: Ha hosszú, dús hajat szeretnél, fogyassz sok H-vitamint (ismertebb nevén biotin),  biotin található pl. a mandulában, dióban, zabpehelyben. Ne hanyagold a cinkben gazdag élelmiszereket  sem (pl. hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék), mert serkentik a haj növekedését.

4. tévhit: A festés hajhullást okozhat

Ha a festést helyesen végzik, akkor az nincs hatással a hajtüszőre, így nem fokozza a hajhullás veszélyét.
Tippünk: Ha otthon fested a hajad, akkor figyelj arra, hogy megfelelő mennyiségű vizet adj a festékhez, vagy festés után öblítsd ki rendesen a hajadat, mert a festék ebben az esetben valóban károsíthatja a hajat.  

5. tévhit: a hajfestés káros lehet a magzatra

Várandósság idején nem az okoz gondot, hogy a festékanyag esetleg felszívódik, és így károsodást okoz a magzatnak, hanem az, hogy a festéskor használt oldószer gőzeit szívja be a kismama. Ne feledd azt sem, hogy a másállapot miatt megváltozik a haj biokémiai összetétele, így a festésnek várandósság idején más lehet az eredménye, pl. festés után eltérő lehet a kívánt szín árnyalata. Babavárás idején a dauerolás is sokkal nehezebb, mert a hormonális változások megnehezítik a kezelést. 
Tipp: Ha mégis a hajfestés mellett döntesz, mindig jól szellőztethető szobában fogj hozzá. A várandósság első 12 hetében kipróbálhatod a természetes alapanyagú hajszínezőket is.

   

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X