Főoldal > EGÉSZSÉG > Hihetetlen! Szinte teljesen védtelen az egyik legérzékenyebb testrészünk!

Hihetetlen! Szinte teljesen védtelen az egyik legérzékenyebb testrészünk!

ajakajakápolásegészségherpesz
0

Írta:

Az ajkak hajszálvékony bőrén nincsenek faggyú- és izzadságmirigyek, amelyek a bőr nedvesség – és zsiradéktartalmáért felelősek, éppen ezért olyan érzékeny és sérülékeny a felületük. Ajkainkban nagyon kevés a pigment is, amely megvédené a vékony bőrfelületet az UV-sugárzástól. Ezért fontos, hogy erős napfényben fokozottan védd az ajkaidat, mert ilyenkor nagyon könnyen képződhetnek rajta herpeszek. Jó tudni azt is, hogy a felrepedezett […]

Az ajkak hajszálvékony bőrén nincsenek faggyú- és izzadságmirigyek, amelyek a bőr nedvesség – és zsiradéktartalmáért felelősek, éppen ezért olyan érzékeny és sérülékeny a felületük.

Ajkainkban nagyon kevés a pigment is, amely megvédené a vékony bőrfelületet az UV-sugárzástól. Ezért fontos, hogy erős napfényben fokozottan védd az ajkaidat, mert ilyenkor nagyon könnyen képződhetnek rajta herpeszek. Jó tudni azt is, hogy a felrepedezett ajkakra különösen nagy veszélyt jelentenek a különféle vírusok, baktériumok.

A hideg, a szél és a száraz levegő sem kedvez az ajkak állapotának, ezért, ha úgy érzed, hogy kiszáradtak, akkor se a nyelveddel nedvesítsd be őket, hanem jó minőségű ajakvédőt vigyél fel rájuk. Védekezésnél fontos, hogy a kencét ne túl vastagon kend fel, mert a bőr nem tud lélegezni alatta.

Egy német tanulmány szerint az ajkak naponta tizenötezerszer mozognak, ami meggyorsítja az öregedési folyamatait. Ezért is fontos az ajkak folyamatos és szakszerű védelme.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X