Főoldal > EGÉSZSÉG > Két X-kromoszómával is apává lehet válni!

Két X-kromoszómával is apává lehet válni!

apaságférfiakgyermekkromoszóma
0

Írta:

A Klinefelter-szindrómának nevezett kromoszóma-rendellenességgel született férfiak a szokásos X és Y kromoszómákon kívül még egy többlet X-kromoszómát is hordoznak, így a nőkhöz hasonlóan két darab X-kromoszómájuk van. A rendellenesség ezer újszülött fiúból 2-3-at érinthet. A szindrómával élő férfiak termékenysége igen alacsony, mert a rendellenesség miatt a hímivarsejtek termelődése szinte teljesen lecsökken. Ranjith Ramasamy és kollégái […]

A Klinefelter-szindrómának nevezett kromoszóma-rendellenességgel született férfiak a szokásos X és Y kromoszómákon kívül még egy többlet X-kromoszómát is hordoznak, így a nőkhöz hasonlóan két darab X-kromoszómájuk van. A rendellenesség ezer újszülött fiúból 2-3-at érinthet. A szindrómával élő férfiak termékenysége igen alacsony, mert a rendellenesség miatt a hímivarsejtek termelődése szinte teljesen lecsökken.

Ranjith Ramasamy és kollégái a New York-i Presbiteriánus Kórházban új műtéti technikát dolgoztak ki és alkalmaztak pácienseiknél. Összesen 91 próbálkozásukból 62 beavatkozás sikeres volt.

A férfiak partnereinek 57 százaléka teherbe esett lombikbébi eljárással, miután petesejtjeiket megtermékenyítették a kinyert ondósejtekkel, majd beültették méhükbe. Nem minden terhesség végződött szüléssel, ám összességében végül a próbálkozó párok 45 százalékának gyereke született.

Az ondósejtek kinyerése sikeresebb volt a fiatalabb férfiaknál: 22 és 30 év között 71 százalékos, 31 és 35 év között 86 százalék, 36 és 52 év között 50 százalék volt az eredményes beavatkozások aránya. A legidősebb férfi, akinél sikeresnek bizonyult az eljárás, 45 éves volt.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az érintett férfiak 35 éves korig ráérnek a beavatkozás elvégeztetésével.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X