Főoldal > EGÉSZSÉG > Állást keresel? Így kerüld el a csapdákat!

Állást keresel? Így kerüld el a csapdákat!

állásmunkanélküliségönéletrajz
0

Írta: and

Koncentrálj az önéletrajzra! Álláskereséskor az első és legfontosabb, hogy az önéletrajzod a lehető legjobb legyen, már csak azért is, mert ezzel teszed az első benyomást a kiszemelt munkáltatóra – és mint tudjuk, az első benyomás döntő. Bármennyire furcsa azonban, eredményt nemcsak úgy érhetsz el, hogy CV-dben a legmenőbb sulik és referenciák szerepelnek, hanem azzal is, […]

Koncentrálj az önéletrajzra!

Álláskereséskor az első és legfontosabb, hogy az önéletrajzod a lehető legjobb legyen, már csak azért is, mert ezzel teszed az első benyomást a kiszemelt munkáltatóra – és mint tudjuk, az első benyomás döntő. Bármennyire furcsa azonban, eredményt nemcsak úgy érhetsz el, hogy CV-dben a legmenőbb sulik és referenciák szerepelnek, hanem azzal is, ha életrajzodra szó szerint öröm ránézni. A küllem olyannyira számít, hogy a nem megfelelően szerkesztett irományok többsége – tartalomtól függetlenül – az iratmegsemmisítőben végzi… Ugye te sem szeretnéd, hogy így legyen? Hogy ezt elkerüld, figyelj a formára: átláthatóan, jól olvashatóan szerkeszd a szöveget, használj kiemeléseket, de arra figyelj, hogy háromnál több betűméretet és kiemeléstípust ne variálj. Helyesírási hibát véteni tilos, ezt talán mondanunk sem kell. A fotódra is figyelj: a legtöbb álláshirdetésben fényképes önéletrajzot kérnek, és a kép alapján is szűrnek. Éppen ezért semleges háttérrel, kedves mosollyal, nem hivalkodó ruházattal, visszafogott sminkkel pózolj a kamera előtt. Pár ezer forintot arra sem szabad sajnálnod, hogy a munka elvégzését profi fotósra bízd.
Fixáld le!
Fontos, hogy az e-mailben átküldött önéletrajz megnyitáskor “ne essen szét”, azaz ne másszon át a szöveg egyik lapról a másikra, és a cím se csússzon rá mondjuk a fotóra… Mivel nem tudhatod, hogy a munkáltató milyen szövegszerkesztőt használ, a legjobb, ha Wordben megírt és CV-det PDF formában küldöd el. Ez egyrészt elegáns megoldás, másrészt garantáltan nem mászik el a szöveg, akármilyen programban nyissák is meg.
Less egy kicsit!
Ne feledd, az interneten számos önéletrajzmintát találhatsz (www.oneletrajziras.lap.hu). Érdemes a nagyobb munkaközvetítő oldalak mintái között böngészned (például: www.profession.hu). Ismerd meg az Europasst is: ez az EU által egységesített önéletrajzforma, egyre több helyen kérik (www.europass.hu).

Nyomozz!

Képzeletben már most ott mosolyogsz a légkondicionált iroda rugalmas munkaidejében, annyira jó hirdetést találtál? Lehet, hogy szerencséd van, de az álláshirdetések világa nem rózsaszín. Légy hát óvatos! Deríts ki mindent a hirdetőről, mielőtt elküldöd jelentkezésed. Keress rá az interneten, nézd meg alaposan a cég honlapját, az elérhetőségeit, referenciáit. A különböző közösségi oldalakon is sok hirdető cég és magánszemély profilját megtalálhatod, ezek keresőiben is futtasd végig a neveket. Sok munkáltató szeret névtelenségbe burkolózni, de ez ne riasszon vissza. Persze így nehezebb a dolgod, de Columbo felügyelőn, újabban pedig a Helyszínelőkön nevelkedett lányként ez sem lehetetlen. Árulkodó lehet a telefonszám. Ha ez sem segít, keress rá az e-mail címre vagy annak szolgáltatós (kukac mögötti) részére. Ezt a részt a keresőbe bemásolva könnyedén azonosíthatod a munkáltatódat. A feladat egyedül akkor lehetetlen, ha az allas@citromail.hu címmel van dolgod… Ha ilyesmivel találkozol, hagyatkozz a hatodik érzékedre, és jól fontold meg, bennehagyod-e a CV-ben azokat az adatokat, amelyek alapján azonosítható vagy. Visszaüthet ugyanis, ha az önéletrajzodban minden személyes adatod szerepel, azt viszont nem tudod, kinek küldöd el.
Tipp: Születési dátumot, lakcímet, vezetékes számot és nem titkosított mobilszámot csak akkor írj bele az életrajzodba, ha pontosan tudod, mely cég postaládájában landol a küldemény.

0021593_1.jpg ()

Vigyázz a kamuhirdetésekkel!

A hirdetések böngészésekor legyél résen, ugyanis gyakran találkozni “kamuhirdetésekkel”, amelyek elsőre nagyon vonzónak tűnnek, de ha figyelmesen átolvasod őket, kiderül, hogy semmilyen lényegi, pontos információt nem tartalmaznak, csak nagy szavakat, semmitmondó e-mail címmel megspékelve. Az ilyeneket kezeld óvatosan! Még bizalmatlanabb legyél az olyan hirdetésekkel, amelyek linket tartalmaznak: “Kérem, másolja be internetböngeszőjébe, majd tekintse meg az alábbi linket” – és következik egy kilométeres linkecske… Az ilyenek feladói jobb esetben csak a kattintásért járó díjat söprik be utánad, rosszabb esetben a gépedre ártalmas, vírusos oldalra vezetnek, vagy épp adathalász programokat szabadítanak a gépedre. A másik gyakori trükk, amikor az álláshirdetésre jelentkezve (leggyakrabban a jól fizető otthoni munka típusúaknál találkozhatsz ilyesmivel) kapsz egy levelet, amelyben azt kérik, utalj el pár ezer forintot, és küldik a “tájékoztató anyagot”. Ha ilyenkor fizetsz, egy piramisjátékhoz hasonló rendszerbe csöppenhetsz bele, és rosszabb esetben csak akkor kapsz észbe, mikor már a sokadik ezer forintot utalod át a semmiért…

Jó a profilod?

Ha a pasizás szellemében építetted fel a közösségi oldalakon a profilodat, jobban teszed, ha cenzúrázod magad, mielőtt megkezded a Nagy Álláskereső Hadjáratot. A személyzetis munkatársak, HR-esek, fejvadászok általában megtekintik adatlapodat, albumaidat. Ne itt vérezzen hát el pályázatod! A jól felépített profil ráadásul önéletrajzod fontos kiegészítője is lehet. Beceneved, munkahelyeid, személyes és fórumbejegyzéseid, szabadidős tevékenységeid mind-mind fontos információt hordozó jegyek. Csakúgy, mint a fényképeid. Lehet, hogy bizonyos körökben sikert arattál a horvát tengerpartos monokinis fényképpel, de nem biztos hogy egy HR-esnél bevágódsz vele. Mint ahogy azzal sem, ha fotód helyén egy üres lapot vagy kék pálcikaembert talál. A kutyás-macskás, utazós, munkahelyen mosolygós képek megnyerőbbek lehetnek. Ha van gyereked, az álláskeresés, önéletrajz-küldözgetés idejére, bármennyire fáj is, szedd le a közös képeket, mert kisgyermekes anyukaként látatlanban is diszkriminálhatnak – annak ellenére, hogy ez tilos…
Tipp: Ha a profilod rendben, nézd át a közösségi oldalak hirdetőrovatait is. Ezeken az oldalakon nagyobb bizalommal böngészheted az ajánlatokat, és a munkáltatók is közvetlenebb képet nyernek rólad – és te is róluk. Előfordulhat az is, hogy profilod alapján keresnek meg állásajánlattal.

A témáról bővebben a Maxima magazin 20. számában olvashatsz!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X