Főoldal > EGÉSZSÉG > Kulturális tabuk miatt nem védekeznek Ázsiában

Kulturális tabuk miatt nem védekeznek Ázsiában

ázsiaszexszexualitástabu
0

Írta:

Kockázatos tabuk Egy felmérés adatai szerint a csendes-óceáni térségben élő fiatalok nagy valószínűséggel létesítenek védekezés nélkül szexuális kapcsolatot, amellyel viszont a nem kívánt terhességet és a fertőzésveszélyt kockáztatják. Az 1200,15 és 21 év közötti fiatal megkérdezésével készült felmérés eredményei szerint a helyi tinédzserek közel kétharmada (64%) nem rendelkezik a biztonságos nemi élethez szükséges fogamzásgátlási ismeretekkel, […]

Kockázatos tabuk

Egy felmérés adatai szerint a csendes-óceáni térségben élő fiatalok nagy valószínűséggel létesítenek védekezés nélkül szexuális kapcsolatot, amellyel viszont a nem kívánt terhességet és a fertőzésveszélyt kockáztatják.

Az 1200,15 és 21 év közötti fiatal megkérdezésével készült felmérés eredményei szerint a helyi tinédzserek közel kétharmada (64%) nem rendelkezik a biztonságos nemi élethez szükséges fogamzásgátlási ismeretekkel, de legalábbis zavarban van a lehetőségek közötti megfelelő választással. Ez az arány 14 százalékkal magasabb, mint a nemzetközi átlag: nemzetközi szinten ugyanis a korosztályba tartozó válaszadók mintegy 50 százaléka rendelkezik bizonytalan, hiányos fogamzásgátlási ismeretekkel.,Az ausztrál, kínai, dél-koreai, maláj, szingapúri és thaiföldi fiatalok részvételével készült kutatás szerint a megkérdezettek mintegy harmada hisz az olyan orvosilag megbízhatatlan védekezési formákban, mint a megszakított közösülés.

A felmérés szerint egyébként a helyi fiatalok átlagosan 17 éves koruk körül szerzik első szexuális tapasztalataikat, és a megkérdezettek közel felének volt már része védekezés nélküli szexuális élményben. Bár a kutatás során a válaszadók döntő többsége úgy nyilatkozott, hogy partnerét alkalmasnak tartja arra, hogy a védekezésről beszéljenek, ugyanakkor mintegy 40 százalékuk mégsem hozta szóba a kérdést az első együttlét előtt, mert kényelmetlennek ítélte a helyzetet.

Riasztó adatok

A felmérést értékelő kutatók szerint a súlyos és veszélyes ismerethiányt az ázsiai kultúra részét képező, a szexualitásra vonatkozó tabuk eredményezik. Úgy vélik, hogy ezt az attitűdöt, tanult magatartásformát amilyen gyorsan csak lehet, meg kell változtatni, mivel a fogamzásgátlásra vonatkozó, illetve a döntéshez szükséges ismeretek hiánya növekvő számú fiatalkori terhességhez, és a nemi úton terjedő betegségek arányának emelkedéséhez vezethet.

Forrás: ELTE-TÁTk hírlevele


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X