Főoldal > EGÉSZSÉG > Lejárt szavatosság? A bőrödre mehet!

Lejárt szavatosság? A bőrödre mehet!

bőrkozmetikumokszépség
0

Írta: and

Semmi nem érintkezik olyan hosszan a bőröddel, mint a krémek és a parfümök. Ezért nem mindegy, mikor jár le a szavatossági idejük, hiszen ha megromlanak, bőrirritációt okozhatnak, arról nem is beszélve, hogy az illatuk is kellemetlen lesz. Azon termékek csomagolásán, amelyek kevesebb, mint 30 hónapig tarthatók el, általában jól láthatóan feltüntetnek egy pontos szavatossági dátumot. […]

Semmi nem érintkezik olyan hosszan a bőröddel, mint a krémek és a parfümök. Ezért nem mindegy, mikor jár le a szavatossági idejük, hiszen ha megromlanak, bőrirritációt okozhatnak, arról nem is beszélve, hogy az illatuk is kellemetlen lesz. Azon termékek csomagolásán, amelyek kevesebb, mint 30 hónapig tarthatók el, általában jól láthatóan feltüntetnek egy pontos szavatossági dátumot. A hosszabb ideig elálló készítmények csomagolásán pedig valamilyen szimbólummal, általában egy tégelyt ábrázoló rajzzal jelzik az eltarthatóság lejáratát. Persze érdemes részletesen is körüljárni a különböző termékeket, de egyszerűbb, ha a felbontott tégelyre vagy tubusra ráírod egy filccel, hogy felbontás után mennyi ideig tartható el. Ami azonban minden kozmetikumra érvényes: tárold őket sötét és hűvös helyen, mert a melegben könnyebben megromlanak.

0022519_1.jpg ()

Arckrémek, testápolók

A tégelyes krémek nagyobb felületen érintkeznek a levegővel, ezért könnyebben és rövidebb idő alatt megromolhatnak, mint tubusba zárt társaik. Ha viszont nem az ujjaddal nyúlsz bele a kencébe, hanem egy steril spatulával, sokkal tovább használhatod a készítményt.
Kukába vele!
Ha a krémed illata vagy színe megváltozott, esetleg nedvesség csapódott ki a tégely oldalára, a legjobb, ha kidobod.

Tusfürdők, habfürdők, testradírok

A tisztálkodásra használt termékek nagy része egy évig őrzi meg a minőségét. Ha kifutottál az időből, és mégis használod a tusfürdőd, ne csodálkozz rajta, ha a bőröd száraz, irritált lesz, esetleg kipirosodik tőle. Ezt elkerülendő mindig zárd vissza a tus- és habfürdők tetejét, nehogy víz kerüljön beléjük.
Kukába vele!
Ha leülepszik a flakon aljára egy sűrű rész, itt az ideje, hogy terméket cserélj. Figyelj a készítmény színére is, amikor a színek szétválnak egymástól, az bajt jelent.

Önbarnítók, naptejek

A barnító termékek legnagyobb ellensége a levegő, mert a hatóanyagok egyszerűen elpárolognak. Ezért mindig ellenőrizd, jól rázártad-e a flakon tetejét. A naptejeknél pedig nagyon kell ügyelned a szavatossági időre, hiszen a tavalyi krémed nagy valószínűséggel idén már nem fog megóvni a káros UV sugaraktól.
Kukába vele!
Ha megváltozik a barnító illata, vagy nem barnít már olyan jól, foltosan fed, ne használd tovább! Ha fel sem bontod a naptejed, akkor se használd az egy évnél idősebb készítményt!

Parfümök

Az illatok a hűvös és sötét helyeket szeretik, ezért ne tárold őket közvetlenül ablaküveg előtt vagy a radiátor feletti polcon. A parfümök szavatossági idejét a gyártók feltüntetik a csomagoláson, de legtöbbször nem az üvegcsén, hanem a papírdobozon. Vagyis most is megéri egy alkoholos filccel a flakon aljára firkálnod a szükséges adatokat.
Kukába vele!
Nem árt megfigyelned a parfüm kiindulási állapotát, ha a készítmény színe megváltozott, és az illata is gyengébb lett, jobban teszed, ha megválsz kedvencedtől.

A témáról bővebben a Maxima 24. számában olvashatsz!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X