Főoldal > EGÉSZSÉG > Makacs nátha? Gyanús hallácsökkenés!

Makacs nátha? Gyanús hallácsökkenés!

egészséggyermekhallás
0

Írta:

Miért a gyerekek? Az őszi-téli időszak szinte el sem múlhat nátha, felsőlégúti hurut, köhögés nélkül az óvodás, kisiskolás gyermekek, bár ezek a betegségek a felnőtteket és az kisebb gyerekeket sem kímélik. A kicsik immunrendszere 6-7 éves kor körül éri el a felnőttkori érettséget, nem csoda hát, hogy ha könnyebben betegednek meg. Gyakran vesszük észre, hogy […]

Miért a gyerekek?

Az őszi-téli időszak szinte el sem múlhat nátha, felsőlégúti hurut, köhögés nélkül az óvodás, kisiskolás gyermekek, bár ezek a betegségek a felnőtteket és az kisebb gyerekeket sem kímélik. A kicsik immunrendszere 6-7 éves kor körül éri el a felnőttkori érettséget, nem csoda hát, hogy ha könnyebben betegednek meg. Gyakran vesszük észre, hogy egy-egy elhúzódó nátha után a gyermek kiabál, hangosabban hallgatja a mesét. Előfordul, hogy óvodai logopédiai szűrés mutat rá esetleges hallásproblémákra. Szerencsére ezen esetek legnagyobb része jól gyógyítható.- mutat rá dr. Csányi Márta fül-orr-gégész szakorvos.

A tartós nátha halláscsökkenés okozhat

A középfül üregrendszere, a dobüreg az orr ugyanolyan melléküregének tekinthető, mint az arcüreg, a homloküreg. Egészséges esetben a dobüreg az orrgarat felől egy kis csövecskén, a fülkürtön keresztül szellőzik. Ha a tartós nátha, arcüreg gyulladás miatt duzzadt nyálkahártya vagy egy megnagyobbodott orrmandula elzárja a fülkürt nyílását, a dobüregben egy idő után nyomáscsökkenés, majd folyadékkiválás következik be. Legtöbbször éppen ez a kiválasztódó steril savó okozza a hallásproblémákat, ugyanis akadályozza a dobhártya rugalmas mozgását, a hallócsontocskák finom mozdulását. A dobüregben tartósan meglévő folyadék előbb-utóbb károsítja a dobüregben lévő rendkívül érzékeny képletek valamelyikét is, és súlyos, hosszantartó, esetleg csak komoly műtéttel javítható krónikus középfülgyulladást okoz.

Otthoni és szakorvosi lehetőségek

A következmények ismeretében érthető, miért fontos az orr gyakori és alapos leszívása, még akkor is, ha csemeténk nem fogadja kitörő örömmel. Sajnos azonban a legjobb szándék mellett is kialakulhat az említett savós középfülgyulladás, amely a nátha elmúltával 1-2 hét alatt spontán is gyógyulhat. Amennyiben a nátha nem múlik, arcüreggyulladás alakul ki, aminek gyerekeknél sokszor egyetlen tünete a makacs köhögés vagy később a nem szűnő nátha és a rosszabb hallás. Fontos, hogy az arcüreggyulladás terápiáját orvos határozza meg, ugyanis szükség lehet antibiotikumokra, speciális orrcseppekre, helyi kezelésekre vagy esetenként az arcüreg átöblítésére /felszúrására/. Sokat segíthet azonban egy ötletes eljárás, ami Proetz-kezelés néven ismeretes. Az eljárás lényege, hogy az orrmelléküreg-szájadékok megfelelő kitágítása után /erre többféle módszer is létezik/ – a szakorvos a nővér segítségével, lógó fejtartásban az egyik orrfélbe jó tempóban fiziológiás sóoldatot fecskendez, és ezzel egy időben erős vákuummal szívja a másik orrfelet. Ha jól csinálják, a fizika törvényei szerint az orrban keringő folyadék gyorsabban áramlik és a vákuummal kiszívható az arcüregből és az orrgaratból a nem odavaló váladékot. Csányi doktornő tapasztalata szerint nem túl kellemes, de nagyon hatásos eljárásról van szó, amelynek hatása már egy kezelés után is érezhető, és 3-4 kezelés után meg is oldódhat a probléma – mindez pedig dobüregi nyomásméréssel is ellenőrizhető. A járulékos halláscsökkenés szerencsés esetben 1-2 héttel az arcüreg gyógyulása után szintén rendeződik.

A lényeg, hogy makacs nátha vagy gyanús halláscsökkenés esetén ne habozzunk szakorvoshoz fordulni!

forrás: www.orvostkeresek.hu

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X