Főoldal > EGÉSZSÉG > Szépítő tippek a mesés keletről

Szépítő tippek a mesés keletről

bőrápolásszépség
0

Írta: and

Érzéki illatok Ha az ember leszáll, mondjuk, Tunéziában vagy Marokkóban a repülőről, azonnal arcul csapja az édeskés, meleg levegő. Az arab világban ugyanis sokkal bátrabban használják az illatszereket, mint Európában. Ott még ma sem divat a hipoallergén szépségápolás, azt vallják, hogy ami a természettől jön, az biztosan használ, és az illatok a testet és lelket […]

Érzéki illatok

Ha az ember leszáll, mondjuk, Tunéziában vagy Marokkóban a repülőről, azonnal arcul csapja az édeskés, meleg levegő. Az arab világban ugyanis sokkal bátrabban használják az illatszereket, mint Európában. Ott még ma sem divat a hipoallergén szépségápolás, azt vallják, hogy ami a természettől jön, az biztosan használ, és az illatok a testet és lelket is kényeztetik. Ezért hát a test illatosítását nem bízzák csupán nehéz, telt parfümjeikre – minden krémnek, pakolásnak vagy olajnak fontos eleme az illat. Nemcsak az édes, virágos, hanem a nálunk fűszerként használt aromás, fás, állatias keverékeket is kedvelik. Szerecsendió, pézsma, menta és akár bazsalikom is előfordulhat a hatóanya-gok között. Ezek egy része élénkíti a vérkeringést, beindítja a test öngyógyító mechanizmusát, de az agyat is frissíti, stimulálja. Nem véletlenül tanácsolja minden arab anya a lányának, hogy a reggelt mentateával kezdje a nyitott ablaknál ülve, beengedve a friss levegőt és a pozitív energiákat. A ruhásszekrénybe pedig szárított narancs- és citromkarikák, porrá tört menta, egész rúd fahéj kerüljön, így amikor kivesszük a ruhákat, illatuk máris energiával tölt fel.

0022151_1.jpg ()

A rózsa titka

Az élénkítő ébresztő után jöhet egy cseppnyi édes kényeztetés, és ehhez évezredek óta a rózsa a legtökéletesebb választás. Az arab tudósok számára régóta nem kérdés, hogy a puha, meleg szirmok nemcsak szépek, hanem komoly gyógyerővel is bírnak. A rózsa illata ugyanis csökkenti a feszültséget, a szorongást, élénkíti a vágyat, harmonizálja a nőiességet. De olaja hatékony bőrápolószer is, fertőtlenít, enyhíti a gyulladásos tüneteket, és serkenti a sejtek anyagcseréjét. Ráadásul hatékonyan puhítja, lágyítja az évek során egyre szárazabbá váló bőrt. Felhasználási területe a kozmetikában szinte korlátlan, de fontos, hogy krémünk ne csakaromát, illatanyagot, hanem valódi rózsaolaj-kivonatot tartalmazzon. A legillatosabb damaszkuszi rózsa szirmaiból is háromtonnányit kell összegyűjteni, hogy egy liter valódi rózsaolajat nyerhessenek, ezért ma is ez az egyik legdrágább kozmetikai hatóanyag – de minden cseppje megéri a pénzt.

Édes pihenés

Az édes mandula az arab konyha fontos alkotóeleme, magas B- és E-vitamin-tartalma belülről táplálja, olajozza a bőrt. Egy apró mandulás sütemény ezért desszertként minden életkorban tökéletes választás. Különösen akkor hatékony a gyógyereje, ha a mandulát kívülről is a bőrre kenjük. A hidegen sajtolt, édes illatú mandulaolaj olyan tiszta és finom, hogy akár a kisbabák bőrének ápolására is bátran használható, de az idősebbek száraz, kipirult, viszkető bőre is meghálálja, ha rendszeresen használják. Nagy, nehéz molekulái csak lassan szívódnak fel, ezért felkenése után tovább érezzük olajosnak a bőrt. De ne légy türelmetlen! Hallgass zenét, pihenj le, ameddig felszívódik, hiszen éppen ezért hosszan hidratálja, puhítja a száraz, érzékeny bőrt is. Barátságtalan, szeles napokra különösen ajánlott, mert hosszan tartó védőréteget képez a bőrön.

A témáról bővebben a Nők Lapja Egészség magazin novemberi számában olvashatsz!

Fotós: Gróf Annamária, Stylist: Adorján Éva


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X