Főoldal > EGÉSZSÉG > Tudj meg többet a Candida–fertőzésről!

Tudj meg többet a Candida–fertőzésről!

candidaegészségfertőzés
0

Írta:

A következőkben dr. Sike Róbert gasztroenterológus szakorvos mondja el, hogy mi okozhatja a Candida-fertőzést, és milyen módszerekkel kerülhetjük el, vagy kezelhetjük a betegséget. A folyamat kialakulásának megértéséhez először is tudni kell, hogy az emésztőrendszerben –elsősorban a vastagbélben – több mint 400 fajból álló baktérium és gomba közössége alkotja a bélflórát. Ennek része a Candida albicans […]

A következőkben dr. Sike Róbert gasztroenterológus szakorvos mondja el, hogy mi okozhatja a Candida-fertőzést, és milyen módszerekkel kerülhetjük el, vagy kezelhetjük a betegséget.

A folyamat kialakulásának megértéséhez először is tudni kell, hogy az emésztőrendszerben –elsősorban a vastagbélben – több mint 400 fajból álló baktérium és gomba közössége alkotja a bélflórát. Ennek része a Candida albicans is, mely normális körülmények között csak kis mennyiségben – néhány százalékban – van jelen. A betegség akkor alakul ki, ha a Candida aránya a normál bélbaktérium flóra rovására megnövekszik, elszaporodik.   
„A gomba elterjedésének legfőbb okai a legyengült immunrendszer, a súlyos Candida fertőzés veszélye egészséges emberben gyakorlatilag elhanyagolható. Az azonban ismert, hogy a legyengült immunrendszer – bizonyos gyógyszerek, betegségek következtében – veszélyt jelenthet. Az enyhébb tünetekkel járó Candida túlsúly, amely nem okoz életveszélyt, többek között a helytelen táplálkozás miatt, az antibiotikus vagy kemoterápiás kezelést követően, a trópusi vagy közel-keleti utazások alkalmával, idült nőgyógyászati gyulladások kísérőjeként, valamint különböző, ún. „béltisztító kúrák” alkalmazását követően alakulhat ki. Az addig ártalmatlan gomba elszaporodhat, és kellemetlen tüneteket okoz. Mivel a test bármely területén kialakulhatnak a panaszok, így előfordulhat, hogy sokáig nem, vagy tévesen állítják fel a diagnózist” – mondta dr. Sike Róbert.

A fertőzés legtöbbször a helytelen táplálkozás miatt alakulhat ki. Mivel napközben ritkán van időnk arra, hogy nyugodt körülmények között elfogyasszuk ebédünket, sokszor betérünk például a legközelebbi gyorsétterembe. Ezek az ételek közel sem tartalmazzák azokat a tápanyagokat, vitaminokat, amelyekre a szervezetünknek szüksége van. Így a bélrendszer bakteriális egyensúlya megbomolhat, amely a gomba elszaporodását eredményezi. A betegség visszaszorításának legjobb módja a bélflóra egyensúlyának a visszaállítása. Ennek egyik útja egyrészt egy speciális diéta alkalmazása – hiszen a gomba elpusztulásának egyik oka, ha nem kapja meg a számára szükséges tápanyagokat –, másrészt pedig probiotikum adása. Ezért törekedjünk az egészséges táplálkozásra: kevés édesség, a cukor és az élesztő fogyasztásának kerülése, mérsékelt húsfogyasztás, sok zöldég és nem édes gyümölcs.

A baktériumok, illetve sokszor a vírusok okozta megbetegedések kezelésére helytelenül felírt antibiotikumok a Candida túlsúly másik leggyakoribb okozói, amelyek nem csak a kórokozókat pusztítják el, hanem a szervezetben található, a gomba elszaporodását akadályozó jótékony baktériumokat is. Így a testünk természetes védekező rendszere veszít ellenálló képességéből, ezáltal könnyebben megbetegedhetünk. Ezért fontos betartanunk, hogy ezeket a szereket kizárólag orvosi utasításra, és a megadott ideig alkalmazzuk és az antibiotikus kezelés mellé mindig szedjünk probiotikumot is.

A túlfeszített életmód és a stressz szintén az immunrendszer gyengüléséhez vezethet. Ha kimerültnek érezzük magunkat, szánjunk időt a pihenésre! Vegyük észre a szervezetünk jelzéseit, és ne próbáljuk a tüneteket túlzott kávéfogyasztással, energiaitalokkal, vagy koffeintablettákkal elnyomni.
„A leggyakoribb tünetek között emésztőszervi és bőrgyógyászati természetű panaszok, valamint izom-és ízületi fájdalmak is szerepelhetnek. A fertőzés miatti magnéziumhiány gyakran okoz levertséget vagy depressziót is, és ha eluralkodik előfordulhat, hogy az idegrendszert, szívet vagy a vérkeringést is megtámadja. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő módon és időben kezeljük” –  tette hozzá a doktor úr.

Forrás: A Budai Egészségközpont sajtóközleménye

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X