Főoldal > EGÉSZSÉG > 100 kg-on felül a gyerek? – Meglepő kutatási eredmények!

100 kg-on felül a gyerek? – Meglepő kutatási eredmények!

DNSegészségelhízásgyermekkor
0

Írta:

A Cambridge-i Egyetem kutatói háromszáz, legalább 100 kilogrammos testtömegű, tíz év alatti gyerek DNS-állományában kerestek hiányzó, illetve ismétlődő szakaszokat. Megállapították, hogy több, ritkán előforduló hiány növeli az elhízás esélyét. Az egyik ilyen hiány jelenlétét 1200 súlyosan elhízott gyereknél vizsgálták, és a felmérésben résztvevők kevesebb mint egy százalékánál találták meg. A 16-os kromoszómán lévő hiány nyilvánvalóan […]

A Cambridge-i Egyetem kutatói háromszáz, legalább 100 kilogrammos testtömegű, tíz év alatti gyerek DNS-állományában kerestek hiányzó, illetve ismétlődő szakaszokat.

Megállapították, hogy több, ritkán előforduló hiány növeli az elhízás esélyét. Az egyik ilyen hiány jelenlétét 1200 súlyosan elhízott gyereknél vizsgálták, és a felmérésben résztvevők kevesebb mint egy százalékánál találták meg. A 16-os kromoszómán lévő hiány nyilvánvalóan gondot okoz, mert így hiányzik egy olyan gén is, amelyre az agynak van szüksége ahhoz, hogy az étvágyat szabályozó leptin hormonra megfelelően tudjon válaszolni. 

Azok a gyerekek, akiknél hiányzott ez a DNS-darabka, alig csillapítható éhséget éreztek. “Nagyon-nagyon éhesek voltak, mindig enni akartak” – idézte fel Sadaf Farooqi, a kutatás egyik vezetője.

A tanulmányban szereplő családok közül négyre már a brit gyermekjóléti hatóságok is felfigyeltek, a szülőket hibáztatták gyerekük kóros kövérségéért, azt feltételezve, hogy túletetik őket. A kutatók közbenjárására két esetben megszüntették az eljárást, további kettőnél még folynak az egyeztetések.

A mostani vizsgálatban a korábbiakhoz képest nagyobb DNS-szakaszok hiányát elemezték, a 16-os kromoszómán talált hiány például kilenc gént érint. A kutatási eredmények segítik az elhízással összefüggésben lévő kromoszómarészek feltárását.

Forrás: MTI

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X