Főoldal > EGÉSZSÉG > Hány hónapig szoptassuk a babát?

Hány hónapig szoptassuk a babát?

babaegészségszoptatásterhességvárandósság
0

Írta:

A perthi Telethon Institute for Child Health Research kutatói 2366 gyermek sorsát követték nyomon, akik a Nyugat-Ausztrália szövetségi államban látták meg a napvilágot. A kicsik 11 százaléka sohasem kapott anyatejet, 38 százalékukat félévnél rövidebb ideig szoptatták. Csupán a gyerekek 51 százaléka jutott anyatejhez hat hónapon vagy annál hosszabb időn át.  Azok az anyák, akik félévnél […]

A perthi Telethon Institute for Child Health Research kutatói 2366 gyermek sorsát követték nyomon, akik a Nyugat-Ausztrália szövetségi államban látták meg a napvilágot. A kicsik 11 százaléka sohasem kapott anyatejet, 38 százalékukat félévnél rövidebb ideig szoptatták. Csupán a gyerekek 51 százaléka jutott anyatejhez hat hónapon vagy annál hosszabb időn át. 

Azok az anyák, akik félévnél rövidebb ideig szoptatták újszülöttjüket, fiatalabbak, kevésbé képzettek és rosszabb anyagi helyzetben voltak, mint azok az asszonyok, akik hat hónapnál tovább táplálták anyatejjel gyermeküket. Az első csoportban több volt a dohányos, és közülük többen szenvedtek szülés utáni depresszióban. 

A gyermekek fizikai és mentális fejlődését először kétéves korukban értékelték, majd öt-, nyolc-, tíz- és tizennégy éves korukban megismételték a vizsgálatot. Minden egyes értékelésnél kedvezőtlenebb magatartást tapasztaltak azoknál a gyermekeknél, akiket rövidebb ideig szoptattak, ami egyaránt kifejeződhetett agresszióban vagy depresszióban. A kutatók meglátása szerint a szoptatás minden egyes további hónapja javított a gyermekek magatartásán. A féléves vagy annál hosszabb ideig tartó szoptatás, még a gazdasági, társadalmi és pszichológiai tényezők figyelembevételével is, hosszú távon is jobb mentális egészséget eredményezett.
 
“A hosszabb ideig tartó szoptatás szignifikánsan kimutatható jótékony hatással bírt az egyén mentális egészségére mind a gyermekkorban, mind később, a kamaszkorban” – hangsúlyozta a kutatásokat irányító Wendy Oddy. Magyarázata szerint a szoptatás egyrészt segít a kicsiknek leküzdeni a stresszt, másrészt esetükben szorosabb anya-gyermek kapcsolat alakul ki, ami kihat az érintettek egész további életére.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X