Főoldal > EGÉSZSÉG > Így élheted túl a tüdőrákot!

Így élheted túl a tüdőrákot!

dohányzásegészségleszokástüdőtüdőrák
0

Írta:

A diagnózis utáni ötévi túlélés 63-70 százalékos volt azok között, akik leszoktak a dohányzásról, míg 29-33 százalék azok körében, akik folytatták a cigarettázást. A Birminghami Egyetem kutatói tíz korábbi tanulmány adatait elemezve a tüdőrák túlélési ideje és a diagnosztizált páciens dohányzása közötti kapcsolatot vizsgálták. A szerzők feltételezik, hogy a dohányfüst felgyorsíthatja a tumor növekedését, ám […]

A diagnózis utáni ötévi túlélés 63-70 százalékos volt azok között, akik leszoktak a dohányzásról, míg 29-33 százalék azok körében, akik folytatták a cigarettázást.

A Birminghami Egyetem kutatói tíz korábbi tanulmány adatait elemezve a tüdőrák túlélési ideje és a diagnosztizált páciens dohányzása közötti kapcsolatot vizsgálták.

A szerzők feltételezik, hogy a dohányfüst felgyorsíthatja a tumor növekedését, ám ennek igazolására további vizsgálatokat látnak szükségesnek.

A tüdőrák és a dohányzás közötti kapcsolat több mint fél évszázada ismert. Egy 2003-ban készült tanulmány szerint az egész életükben dohányzóknak 20-szor nagyobb a kockázatuk arra, hogy tüdőrák alakul ki náluk, mint a nemdohányzóknak.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X