Főoldal > EGÉSZSÉG > Megdöbbentő! Az óegyiptomi kozmetikumok a szembetegségeket is gyógyították

Megdöbbentő! Az óegyiptomi kozmetikumok a szembetegségeket is gyógyították

egészségszembetegség
0

Írta:

“A négyezer évvel ezelőtt készített kozmetikumok alapanyagát az ólom sói képezték, a megfelelő keverék előállítása gyakorta egy hónapot is igénybe vett” – magyarázta Philippe Walter, a Louvre és a Francia Országos Kutatási Központ, a CNRS közös kutatócsoportjának a társvezetője. Elmondta, ókori görög és római szerzők műveikben említést tettek arról, hogy az egyiptomi szemfestéknek orvosi javallata […]

“A négyezer évvel ezelőtt készített kozmetikumok alapanyagát az ólom sói képezték, a megfelelő keverék előállítása gyakorta egy hónapot is igénybe vett” – magyarázta Philippe Walter, a Louvre és a Francia Országos Kutatási Központ, a CNRS közös kutatócsoportjának a társvezetője.

Elmondta, ókori görög és római szerzők műveikben említést tettek arról, hogy az egyiptomi szemfestéknek orvosi javallata van. A francia kutatók most arra keresték a választ, hogy miként fejtette ki a kozmetikum jótékony hatását.

A közkeletű elképzelésekkel ellentétben, miszerint az ólom mérgező, a francia kutatók az analitikai kémia módszereit alkalmazva arra a következtetésre jutottak, hogy e nehézfém sói nagyon alacsony koncentrációban nem pusztítják el a sejteket. Ellenkezőleg, nitrogén-monoxid molekulák képződését indukálják, utóbbiak viszont az immunrendszert stimulálják, elősegítve egy esetleges szemfertőzés leküzdését.
 
A francia kutatók kísérleteik során parányi, a hajszál átmérőjénél tízszer kisebb elektródát használtak, hogy nyomon kövessék, miként hat az óegyiptomiak által előállított ólom-klorid, a laurionit, egyetlen sejtre. 

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X