Főoldal > EGÉSZSÉG > Orvosi szenzáció! Új teszt a magzat nemének korai meghatározására

Orvosi szenzáció! Új teszt a magzat nemének korai meghatározására

egészségmagzatterhességtesztvárandósság
0

Írta:

Az utóbbi években többféle tesztet dolgoztak ki, amelyekkel az anya vérmintájából állapíthatják meg az utód nemét, ezek megbízhatósága azonban igen változó volt. A most ismertetett tanulmányban 100 százalékos pontossággal állapították meg a kipróbálásban részt vevő 201 kismamánál születendő gyermekük nemét. Ellen van der Schoot és szerzőtársai szerint tesztjük rutinszerűen elvégezhető, és különösen olyan esetekben lehet […]

Az utóbbi években többféle tesztet dolgoztak ki, amelyekkel az anya vérmintájából állapíthatják meg az utód nemét, ezek megbízhatósága azonban igen változó volt. A most ismertetett tanulmányban 100 százalékos pontossággal állapították meg a kipróbálásban részt vevő 201 kismamánál születendő gyermekük nemét.

Ellen van der Schoot és szerzőtársai szerint tesztjük rutinszerűen elvégezhető, és különösen olyan esetekben lehet hasznos, amikor felmerül valamely nemhez kötődő, örökletes betegség lehetősége.

A módszer – amelyet 2003 és 2009 között próbáltak ki – az Y kromoszómán lévő két gén azonosításán alapul, és már a terhesség hetedik hetében elvégezhető. Amennyiben a terhes nő véréből kimutatható ezen gének jelenléte, a magzat fiú. Azokban az esetekben, amikor nem találták a szóban forgó géneket, további vizsgálatokat végeztek el annak igazolására, hogy lánymagzattal várandós az anya.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X