Főoldal > EGÉSZSÉG > Óvszer is okozhat allergiát!

Óvszer is okozhat allergiát!

allergiaegészségóvszer
0

Írta:

Készült is egy retrospektív tanulmány abból a célból, hogy megállapítsa, milyen gyakori a genitális panaszokkal rendelkező betegeknél a kontaktallergia. Egy zágrábi egyetem kutatói 33 pácienst követtek nyomon, akik tartósan és visszatérően küzdöttek a genitális kipirosodással, viszketéssel és égő érzéssel. A diagnózisokat az elvégzett klinikai vizsgálatokra és a bőrtesztekre alapozták. A bőrteszteket a Nemzetközi Kontakt Dermatitis […]

Készült is egy retrospektív tanulmány abból a célból, hogy megállapítsa, milyen gyakori a genitális panaszokkal rendelkező betegeknél a kontaktallergia. Egy zágrábi egyetem kutatói 33 pácienst követtek nyomon, akik tartósan és visszatérően küzdöttek a genitális kipirosodással, viszketéssel és égő érzéssel. A diagnózisokat az elvégzett klinikai vizsgálatokra és a bőrtesztekre alapozták. A bőrteszteket a Nemzetközi Kontakt Dermatitis Kutatócsoport ajánlásai alapján végezték sztenderd allergénsorral. Bőrtesztelés formájában vizsgálták továbbá a betege által tüneteikre szedett gyógyszereket, illetve a betegk által használ intim mosakodószereket is.

A vizsgált betegek átlagéletkora 38 év volt, 11 férfi és 22 nő alkotta a csoportot. 13 páciensnél (39%) állapítottak meg egy vagy több pozitív allergiás reakciót, főként nikkelszulfátra, thimerosalra, perubalzsamra, formaldehidre és neomycin szulfátra (antibiotikum). A 13 pozitív bőrteszttel bíró páciensből 7 esetében a pozitív reakciót adó allergén összefüggésbe hozható volt tüneteikkel. 3 személynek pozitív lett a bőrtesztje az általuk használt intim tisztálkodó szerre, 1 pedig a latex gumióvszerre reagált így.

Vagyis a genitális tünetekkel rendelkező pácienseknek nagy esélyük van arra, hogy tüneteiket valamilyen bőrrel érintkező kémiai anyag okozza. Az allergének elkerülése érdekében pedig mindenképpen hasznos lehet a szakemberek által végzett speciális bőrteszt.

Forrás: www.orvostkeresek.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X