Főoldal > EGÉSZSÉG > Szemszárazság tesztoszteronhiány miatt

Szemszárazság tesztoszteronhiány miatt

egészségszemszárazságtesztoszteronhiány
0

Írta:

Az ötven év felettiek 35 százaléka érzi száraznak a szemét, a nők gyakrabban, mint a férfiak. Szemeik égnek, kipirosodnak, este hamar elfáradnak, reggelre összeragadnak. A száraz szem azonban nemcsak kellemetlen, egészségügyi kockázata is van. A könny ugyanis megvédi a szemet a fertőzésektől, és oxigénnel, tápanyagokkal látja el a szaruhártyát.  Szakértők szerint a szemszárazság egyik fő […]

Az ötven év felettiek 35 százaléka érzi száraznak a szemét, a nők gyakrabban, mint a férfiak. Szemeik égnek, kipirosodnak, este hamar elfáradnak, reggelre összeragadnak. A száraz szem azonban nemcsak kellemetlen, egészségügyi kockázata is van. A könny ugyanis megvédi a szemet a fertőzésektől, és oxigénnel, tápanyagokkal látja el a szaruhártyát. 

Szakértők szerint a szemszárazság egyik fő oka hormonális eredetű. A kor előrehaladtával ugyanis mind a férfiak, mind a nők kevesebb tesztoszteront termelnek. Kísérletekkel sikerült rávilágítani, hogy a férfi nemi hormonok közvetlen hatást gyakorolnak a könnymirigyekre, és serkentik a könnyképződést – magyarázta Christian Ohrloff professzor, a frankfurti egyetemi szemészeti klinika igazgatója.

A férfi nemi hormon hiánya ezen kívül az úgynevezett Meibom-mirigyek működését is megzavarja. Ezek a szemhéj belső felületén helyezkednek el, és olajos váladékot bocsátanak a szemrésbe. A nedv minden egyes szemrebbenéssel szétoszlik a szemfelületen elterülő könnyrétegen, megakadályozván annak idő előtti elpárolgását. 

A Német Oftalmológiai Társaság (DOG) szerint egy amerikai tanulmány utal arra, hogy tesztoszteronos balzsamokkal lehetne fokozni a könny és a Meibom-mirigy által termelt olaj előállítását. Az efféle balzsamok bevezetése előtt azonban meg kell vizsgálni azok tényleges hasznát – hangsúlyozta Ohrloff, aki a DOG elnöke is. A mesterséges tesztoszteron-adagolás ugyanis – még balzsam formájában is – megzavarhatja a hormonális egyensúlyt.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X