Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 dolog, ami igazán csúffá teheti a bőröd

5 dolog, ami igazán csúffá teheti a bőröd

bőrfiatalításszépség
0

Írta: and

1. veszély: UV-sugárzás A túlzásba vitt napozás és szoláriumozás súlyos bőrelváltozásokat okozhat, ráadásul felgyorsítja az öregedési folyamatokat, megvastagítja a bőrt és elmélyíti a ráncokat. A barnulás a bőr védekező reakciója, annak károsodását jelzi. Mit tehetsz ellene? A legfontosabb, hogy elkerüld a leégést. Jó, ha tudod, hogy a bőr nem „felejt”, a káros hatások összeadódnak. Mindig […]

1. veszély: UV-sugárzás

A túlzásba vitt napozás és szoláriumozás súlyos bőrelváltozásokat okozhat, ráadásul felgyorsítja az öregedési folyamatokat, megvastagítja a bőrt és elmélyíti a ráncokat. A barnulás a bőr védekező reakciója, annak károsodását jelzi.
Mit tehetsz ellene?
A legfontosabb, hogy elkerüld a leégést. Jó, ha tudod, hogy a bőr nem „felejt”, a káros hatások összeadódnak. Mindig használj fényvédővel kombinált arckrémet, és a nyaralás alatt szigorúan tartsd be a napozás alapvető szabályait.

0024230_1.jpg ()

2. veszély: Környezeti ártalmak

A hideg levegő, a szél és a szmog szárítják a bőrt, így az védtelenné válik a kórokozókkal szemben. A káros anyagok hatására szabad gyökök képződnek, amelyek roncsolják a sejtek örökítő anyagát.
Mit tehetsz ellene?
Nagyon fontos a folyamatos hidratálás. Emellett télen használj kimondottan hideg időre kifejlesztett krémet, amely védőréteget von az arc bőrére, és úgy óvja azt, mint a kesztyű a kezedet. Az alapozó is hatékony ilyen esetben.

3. veszély: Túlzott cukorfogyasztás

Az egyszerű szénhidrátok nemcsak az alakodnak tesznek rosszat, a bőrödet is öregítik. Hozzákötődnek a bőr rugalmasságáért felelős kollagénrostokhoz, és elmerevíti azokat, így a bőr petyhüdtté, ráncossá válik. A folyamat csak fokozódik, ha a cukros étel nagy mennyiségű fehérjét is tartalmaz.
Mit tehetsz ellene?
Száműzd a cukrot az étrendedből, az édességeket pótold aszalt gyümölccsel, édesíts mézzel. Egyél C-vitaminban gazdag ételeket, ez a vitamin ugyanis serkenti a kollagén termelődését.

4. veszély: Mozgásszegény életmód

A testedzés hiánya is olyan tényező, amely az alakodra és a bőrödre is rossz hatással van. Amikor sportolsz, fokozódik az arcbőr vérkeringése, ezáltal a sejtek több oxigénhez jutnak, az izzadással pedig nagy mennyiségű salakanyag távozik a szervezetből. Ha megfosztod magad ettől a rendszeres méregtelenítési lehetőségtől, könnyen fakóvá, egyenetlenné válhat a bőröd, és nagyobb lesz az esélye a mitesszerek, pattanások kialakulásának.
Mit tehetsz ellene?
Hetente háromszor mozogj egy-két órát, vagy ha erre nincs időd, reggelente végezz 15-20 perces gyakorlatsort nyitott ablaknál vagy a friss levegőn. Ha edzés után szaunázol és leradírozod a tested, garantált az újjászületés.

5. veszély: Kialvatlanság, stressz

A kevés alvás gátolja a szervezet, illetve a bőrsejtek regenerálódását. Ráadásul amikor stresszes, mérges vagy, az arcod is eltorzul. Ilyenkor az idegek képtelenek ellazulni, a kötőszövet rugalmas rostjai megtörnek, a bőr veszít rugalmasságából.
Mi tehetsz ellene?
A regenerálódáshoz napi hét-kilenc órányi pihentető alvás szükséges. Ha éjszakánként többször felébredsz, megpróbálhatod enyhe növényi nyugtató vagy homeopátiás szer segítségével kipihenni magad, de agykontrollal is orvosolhatod az alvászavarodat.

A témáról bővebben a Wellness magazin márciusi számában olvashatsz!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X