Főoldal > EGÉSZSÉG > Durva betegségek leselkednek rád külföldön!

Durva betegségek leselkednek rád külföldön!

betegségférfiutazás
0

Írta:

A Zürichi Egyetem munkatársai közel 59 ezer külföldre utazó ember adatait összegezték tanulmányukban, amely szerint a nőknél nagyobb valószínűséggel jelentkezik hasmenés és más emésztőrendszeri probléma, megfázás, húgyúti fertőzés és gyógyszer-mellékhatás. A férfiaknál nagyobb kockázata van a különböző lázaknak, beleértve az olyan fertőzésektől származókat is, amelyeket szúnyogok, kullancsok és hasonló közvetítők (vektorok) terjesztenek. Ilyen például a […]

A Zürichi Egyetem munkatársai közel 59 ezer külföldre utazó ember adatait összegezték tanulmányukban, amely szerint a nőknél nagyobb valószínűséggel jelentkezik hasmenés és más emésztőrendszeri probléma, megfázás, húgyúti fertőzés és gyógyszer-mellékhatás.

A férfiaknál nagyobb kockázata van a különböző lázaknak, beleértve az olyan fertőzésektől származókat is, amelyeket szúnyogok, kullancsok és hasonló közvetítők (vektorok) terjesztenek. Ilyen például a malária, a dengue-láz vagy a kullancsláz (rickettsia). Szintén gyakrabban kezelték a férfiakat hegyi betegség, fagyás és nemi úton terjedő betegségek miatt.

Patricia Schlagenhauf, a Clinical Infectious Diseases című szakfolyóiratban közzétett tanulmány egyik szerzője úgy véli, megállapításaik segíthetik az utazókat és az utazási betegségekre szakosodott orvosokat, hogy jobban felkészüljenek a várható problémákra. 

A kutatók 58 908 páciens adatait elemezték, akik a világ 44, utazási betegségekre szakosodott klinikáján 1997 és 2007 között jelentkeztek. A 29 643 nő negyedét kezelték akut hasmenéssel, a férfiaknak csupán 22 százalékát. Minden egyéb tényezőt – így az utazás hosszát és az úti célt – is figyelembe véve a nőknél 13-39 százalékkal gyakrabban fordult elő emésztőrendszeri probléma.
 
A férfiak 17 százalékánál fordult elő lázzal járó megbetegedés, míg a nők esetében csak 11 százaléknál. Szexuális úton átadható fertőzéssel a férfiak valamivel több mint 1 százalékát kezelték, ez egyharmaddal nagyobb arány a nőkhöz képest.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X