Főoldal > EGÉSZSÉG > Durva tumorok – Így előzd meg őket!

Durva tumorok – Így előzd meg őket!

egészségrákmegelőzéstumor
0

Írta:

A szinte kötelezőnek tekinthető laborvizsgálatok mellett ajánlott évente elvégeztetni egy mellkasröntgent, egy szemészeti-, egy melanoma- és egy ortopédszűrést, valamint ultrahanggal átnézetni egyes szerveinket. Az általános hasi ultrahang-vizsgálaton kívül nőknek egy emlő-, férfiaknak prosztata-szűrés ajánlott, magas vérnyomás-betegséggel élőknek pedig fontos elváltozásokra hívhatja fel a figyelmét a nyaki-ultrahang vizsgálat. Szakértők szerint nem az az igazi gond, ha […]

A szinte kötelezőnek tekinthető laborvizsgálatok mellett ajánlott évente elvégeztetni egy mellkasröntgent, egy szemészeti-, egy melanoma- és egy ortopédszűrést, valamint ultrahanggal átnézetni egyes szerveinket. Az általános hasi ultrahang-vizsgálaton kívül nőknek egy emlő-, férfiaknak prosztata-szűrés ajánlott, magas vérnyomás-betegséggel élőknek pedig fontos elváltozásokra hívhatja fel a figyelmét a nyaki-ultrahang vizsgálat.

Szakértők szerint nem az az igazi gond, ha valakinél kialakul egy daganat, hanem ha későn veszik észre. A daganat keletkezésének folyamatában ugyanis az első lépcső csupán egyetlen sejt „megbolondulása”, mindaddig viszont, amíg ez az elváltozás 1 centis lesz, a rosszindulatúságtól függően minimum 5 év telik el. Ha kevésbé rosszindulatú elváltozásról van szó, ez az időtartam még hosszabb. Vagyis egy nem tapintható, 3-4 milliméteres daganatot egy ultrahang-vizsgálattal 2-3 évvel korábban észre lehet venni, mint egy már tapintható, 1 centis elváltozást. Ez pedig természetesen jelentősen befolyásolja a kezelést és ezzel összefüggésben az életminőséget.

Tehát mindenképpen érdemes évente egyszer egy kicsit több időt szánni magunkra, az öngondoskodásba fektetett energia később bőségesen megtérül.

Forrás: www.orvostkeresek.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X