Főoldal > EGÉSZSÉG > Stressz és kimerültség? Így előzd meg a kiégést!

Stressz és kimerültség? Így előzd meg a kiégést!

depresszióegészségkiégés
0

Írta:

A témáról dr. Babai László szakértője beszélt. A megelőzés a megoldás „A burnout-szindróma (kiégés) krónikus, emocionális megterhelések, stresszek nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerülés állapota, amely a reménytelenség és inkompetencia érzésével, célok és ideálok elvesztésével jár, s melyet a saját személyre, munkára, illetve másokra vonatkozó negatív attitűdök jellemeznek.”- fogalmazta meg a jelenség lényegét H. Freudenberger […]

A témáról dr. Babai László szakértője beszélt.

A megelőzés a megoldás

„A burnout-szindróma (kiégés) krónikus, emocionális megterhelések, stresszek nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerülés állapota, amely a reménytelenség és inkompetencia érzésével, célok és ideálok elvesztésével jár, s melyet a saját személyre, munkára, illetve másokra vonatkozó negatív attitűdök jellemeznek.”- fogalmazta meg a jelenség lényegét H. Freudenberger már 1974-ben. Teljesen nyilvánvaló, hogy a kiégett, belefásult vezető nem képes fenntartani azt a fajta mentális jólétet és lelki egészséget, amely a sikeres munka elengedhetetlen feltétele. Amikor tehát felüti a fejét a megfelelni képtelenség érzése, és erősödik a stressz-nyomás, idejekorán érdemes belekezdeni egy megreformált életstílus kialakításába. 

Menedzserfitness és wellness

Ma már létezik kifejezetten menedzserek számára összeállított fitness-program, amely az előzetesen elvégzett menedzser-egészségszűrés eredményeire épül. A széleskörű szakorvosi vizsgálatok ajánlásai alapján felépített rendszer segít megelőzni többek közt a derékfájdalmakat, a fejfájást, a magas vérnyomást, az érelmeszesedést, a cukorbetegséget, csökkenti a vér koleszterin- és triglicerid szintjét és a testsúlyt. Ráadásul a relaxáló wellness rész nem csak a méregtelenítés, de a stresszoldás egyik leghatékonyabb eszköze is. – tájékoztat dr. Babai László, prevenciós szakértő. Ugyanis a stressz nem automatikusan vezet kiégéshez. A kimerültség, a kiegyensúlyozatlanság és a reménytelenség érzése elkerülhető, ha teszünk is ezért. A megelőzésként is alkalmazható program hosszútávú egészséget és hatékonyságot biztosít.

0024067_1.jpg ()

10 módszer, amely segít kezelni a stresszt

1. Tegye, amit szeret!
Emlékezzen vissza, miért szerette és választotta azt a munkát, amelyet most végez. Ha még mindig szereti, érezze magát szerencsésnek és álljon vissza a régi pozitív beállítottságára. Amennyiben már nem túl lelkes, próbálja újraéleszteni a régi elhivatottságát. Ha a próbálkozás után is szenved a munkájától, vegye sorba, mivel foglalkozna szívesen, hiszen az élet túl rövid ahhoz, hogy olyan munkát végezzen, amit nem szeret.

2. Irányítsa a gondolatait!
Mindenkivel előfordul néha, hogy őrült gondolatok cikáznak a fejében. Különösen akkor vagyunk erre hajlamosak, amikor valamiről nincs elég információnk és elkezdünk elméleteket gyártani. Ezek az elméletek pedig leginkább negatívak, és kifejezetten ellenünk irányulnak. A jó hír, hogy meg lehet tanulni a gondolatok pozitív irányba terelését, ez pedig a stresszt is jóval kezelhetőbbé teszi.

3. Építsen fel egy belső kört!
Üljön le és gondolja végig, kik azok, akik feltétel nélkül szeretik Önt, akik a végsőkig is elmennének Önért. Kezdje el még jobban ápolni ezeket a kapcsolatait. Építsen fel egy olyan belső kört, amelybe csak azok tartoznak, akik érdek nélkül foglalkoznak Önnel, és akik a legjobbat akarják Önnek. Mindennap legalább egyikükkel lépjen kapcsolatba.

4. Ügyeljen az egészségére!
Mindenki tudja, hogy az egészségesebb, kiegyensúlyozottabb étkezés és egy kis mozgás óriási különbséget jelenthet a közérzet szempontjából. Nem kell itt hatalmas változásokra gondolni, nem szükséges szélsőségesen megváltoztatni az életstílusunkat, de ha mindenben csak egy kicsit elmozdulunk az egészség felé, már tettünk valamit magunkért.

5. Mindennap csendesedjen el néhány percre!
Könnyen elképzelhető, hogy Önnek is akkor jönnek a legjobb ötletei, amikor kipihent és nyugodt. Valószínű azonban az is, hogy ilyen alkalom csak ritkán adódik, hiszen hajlamos mindig nyugtalankodni azon dolgok miatt, amelyeket még „mindenképpen meg kell oldania”. Ajánlatos lenne rendszeresen időt szakítani a relaxálásra – akár csak néhány percig.

6. Használja a kreatív képzeletét!
Az elménk igazán csodálatos dolgokra képes. Higgyen benne, hogy képes jó döntéseket hozni és kreatívan megoldani a problémákat. Sokkal több ötletesség lakozik Önben, mint gondolná.

7. Tegyen rendet!
Valóban szüksége van arra a rengeteg holmira, amivel körbeveszi magát? Ha rend és tisztaság veszi körül, már csökkentett valamit a napi stressz-szintjén. A módszer egyszerű: ha vesz valami újat, szabaduljon meg valami régitől!

8. Tartsa harmóniában a lelkét!
Ez természetesen mindenkinél mást jelenthet. Ha Önnél az ima jelenti az utat a felsőbb hatalomhoz, imádkozzon, ha spirituális könyvek olvasgatásával szakad el a mindennapoktól tegye azt, vagy éppen meditáljon. A lényeg, hogy rendszeresen szakítson időt a lelke karbantartására is.

9. Mondjon köszönetet!
Úgy tűnik, hajlamosak vagyunk arra fókuszálni, ami hiányzik, vagy ami rossz az életünkben, ahelyett, hogy arra koncentrálnánk, ami jó, amink van. Próbálja kialakítani azt a szokást, hogy a nap végén legalább három dologért köszönetet mond, így a fókusz lassan a pozitívumokra kerül.

10. Fogadja el, ami van.
Meg kell értenünk, hogy a dolgok nem mindig úgy alakulnak, ahogyan elterveztük. Ha mindig azt várjuk az élettől, hogy sorban és kiszámíthatóan megvalósuljanak a terveink, hamarosan csalódni fogunk. Amennyiben a nyafogást és a panaszkodást választjuk, csak a szenvedéseinket hosszabbítjuk meg. Ami elé állít minket az élet, azon nem változtathatunk, de a hozzáállásunkon igen.

Forrás: www.orvostkeresek.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X