Főoldal > EGÉSZSÉG > Útmutató, hogy mindig üde legyen a leheleted!

Útmutató, hogy mindig üde legyen a leheleted!

baktériumfogápolásleheletszájhigiénia
0

Írta:

Az ínyünkön 1 025 000 baktérium található. Feladatuk, hogy megvédjék a szájüreget a különböző betegségektől és elősegítsék a fehérjék lebontását, így segítve a szervezet emésztési folyamatait. Nem megfelelő szájhigiénia esetén a káros baktériumok és idegen testek megváltoztatják, illetve gyengíthetik a szájflóra ellenálló-képességét a különböző betegségekkel szemben. Ennek következtében ínybetegségek és kellemetlen szájszag alakulhat ki. A […]

Az ínyünkön 1 025 000 baktérium található. Feladatuk, hogy megvédjék a szájüreget a különböző betegségektől és elősegítsék a fehérjék lebontását, így segítve a szervezet emésztési folyamatait.

Nem megfelelő szájhigiénia esetén a káros baktériumok és idegen testek megváltoztatják, illetve gyengíthetik a szájflóra ellenálló-képességét a különböző betegségekkel szemben. Ennek következtében ínybetegségek és kellemetlen szájszag alakulhat ki.

A szájban a legtöbb baktérium (mintegy 11 680 000) a nyelv felületén található. Ezek között található az ún. Porphyromonas gingivalis baktérium, amely a száj nyálkahártyáján keresztül bekerülhet a véráramba és szívpanaszokat okozhat.

A nyelv más területein további 2 800 000 Treponema denticola nevű baktérium él, amelyek különböző ínybetegségek kialakulásáért lehetnek felelősek.

A fogínyben is nagyon sok baktérium található: közülük a fogtövekben megtelepedő egyik fajta felelős a fogínysorvadásért.  

Mit tehetsz?

  • A legjobb, ha minden étkezés után megmosod a fogaidat, de ha nincs rá lehetőséged, figyelj arra, hogy egy nap legalább kétszer alaposan tisztítsd meg őket, mert így megakadályozhatod a fogakat és fogágyakat károsító baktériumok elszaporodását.
    Ne feledd: az alapos fogmosás legalább 3-5 percig tart!
  • Azért, hogy meggátold a baktériumok elszaporodását, naponta érdemes szájvízzel öblögetni, amelyek kiváló baktériumölő, fertőtlenítő hatásúak. Minden fogmosásnál legalább 30 másodpercig használd őket.
  • 2-3 havonta cseréld le a fogkefédet. Mivel a baktériumok vizes közegben szaporodnak a leginkább, a fogkefédet mindig törölgesd át egy tiszta száraz törlőkendővel.
  • Használj fogselymet, amely olyan helyekről is segít eltávolítani a lepedéket, ahová már a fogkefe sörtéi nem érnek el.

További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X