Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 ok, amiért fogyassz probiotikumokat

5 ok, amiért fogyassz probiotikumokat

baktériumbélflóraprobiotikum
0

Írta:

A probiotikumokra nagy szüksége van a szervezetednek, tudd meg, hogy miért, és mit teszek az egészségedért ezek a parányi baktériumok.

A probiotikumok úgynevezett jó baktériumok, amik sokat tesznek a bélflórád egészséges működéséért. Ezeket a baktériumokat ételek – például kefir, savanyú káposzta – segítségével juttathatod a szervezetedbe, esetleg probiotikus készítményekkel tudod pótolni őket, ha úgy érzed, valami nem stimmel a bélműködéseddel (pl. hasmenés, antibiotikum kúra esetén). Ha rendben van a bélflórád és a bélműködésed, akkor sem szabad elfeledkezned ennek fenntartásáról: csakúgy, mint a növényeket, a bélflórát is táplálni kell, mert nem maguktól növekednek és dolgoznak azok a jótékony mikroorganizmusok! Kiegyensúlyozott, változatos, rostban és tápanyagokban gazdag étkezéssel tehetsz ezért!

1. Energiával látnak el

Ha egészséges a bélflórád, akkor könnyebben és gyorsabban működik az emésztésed, ez pedig lehetővé teszi a bevitt tápanyagokból az összes fontos vitamin és ásványi anyag hatékony felszívódását, így folyamatosan egészséges és energikus maradhatsz.

2. Erősítik az immunrendszered

Kutatások bizonyították, hogy a probiotikumok rendkívül hatékonyan járulnak hozzá az immunrendszer erősítéséhez, segítenek felvenni a harcot a rossz baktériumok ellen, csökkentik a gasztro-intesztiális bajok, például a hasmenés kialakulásának esélyét, sőt a felső légúti fertőzések kialakulásának esélyét is.

 

3. Javul a hőtűrésed

Kutatások szerint a probiotikumok bevitele javítja a melegben végzett fizikai teljesítmény szintjét. Egy vizsgálatban futókat teszteltek, akiknek úgy kellett melegben futniuk, hogy közben pre- és probiotikum-pótlást (konkrétan 45 milliárd Lactobacillus, Bifidobacterium és Streptococcus törzset) kaptak. Az eredmények szerint a jótékony baktérium-bevitel 14%-kal javította a futók teljesítményét, melynek oka, hogy a probiotikumok védik a bélflórát a károsodástól, így az optimálisan tudja működtetni az emésztést, és a test hűtési rendszerének jobb működéséhez is hozzájárul.

4. Csökkentik a gyulladások szintjét

Kutatások szerint a probiotikumok hatékonyan csökkentik a szervezetben a gyulladásokat. Ez pedig segít megelőzni olyan krónikus betegségeket is, mint a rák, a szívbetegségek, a cukorbetegség, illetve a gyulladással járó reumatoid arthitist, pszoriázist és az IBS-t (irritábilis bél szindróma).

5. Javítják a közérzetet

Az általános egészséghez is jelentősen hozzájárulnak a probiotikumok, hiszen segítik a koleszterin alacsonyabb szinten tartását, csökkentik a vérnyomást, egészségesebbé teszik a vércukorszintet, stabilizálják a testsúlyt és a testösszetételt, valamint a hangulatot is javítják.

Érdemes tehát odafigyelni az egészséges bélflóra fenntartására, és minél többször fogyasztani a probiotikus ételeket.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X