Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 tipp az egészségesebb bélflóráért

5 tipp az egészségesebb bélflóráért

baktériumbélflóraprobiotikum
0

Írta:

Emberként nagyon sok baktériummal tartunk fent bensőséges kapcsolatot. De a modern életvitel sajnos csökkentette a kapcsolat erősségét az emberek és mikrobák között, mert túl tiszta környezetben élünk és elvesztettük a kapcsolatot a természettel.

Ennek eredménye pedig az, hogy nem vesszük észre a jó baktériumok hiányát, és bár pont védekezésből, de károsodhatjuk az egészségünk. Megmutatunk 5 lehetséges verziót arra nézve, hogyan tudod feléleszteni a mikrobiális kapcsolatokat.

1. Antibiotikumot csak akkor, ha muszáj

Az antibiotikum életmentő lehet fertőzések és különböző betegségek esetén. De ezzel együtt az is igaz, hogy az antibiotikum nem válogat. Elpusztítja a rossz és a jó baktériumokat is, gyakori szedése így egészségkárosodáshoz is vezet. Mindig konzultálj az orvosoddal az antibiotikum szedéséről.

2. Nyiss a világra

Modern építészet: nem nyitható ablakok, légkondik, szűrt levegő. Ezek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a testünk miért nem találkozik elég jó baktériummal. Egy kutatás szerint az emberek nagy része ideje 90%-át zárt helyiségben tölti. A szellőztetés segít élettel megtölteni a szobát, s téged is felfrissít.

3. Nevelj növényeket

Egy kis köröm alatti piszok nem árt, sőt, egy lehetséges módja a mikrobiális sokféleség visszaszerzésének. Egy farmon vagy gazdaságban dolgozó embereknél sokkal kisebb eséllyel alakul ki asztma vagy allergia,  mint azoknál, akiknek nincs kapcsolatuk a természettel.

4. Tarts állatot

Egy kutatás szerint a házi kedvenc tartása hozzájárul a bakteriális sokféleség fenntartásához. Azoknak a gyerekeknek, akik kutya mellett nőttek fel, sokkal kevesebb az esélyük a légzőszervi betegségek kialakulására, mint a „steril” környezetben élőké.

5. Kerüld a kézfertőtlenítőt

A legjobb módja, hogy elkerüld a fertőzéseket, ha mindig kezet mosol, amikor megérkezel valahova. A meleg víz és a szappan bőven elég ehhez, ha teheted, kerüld a kézfertőtlenítőket, mert ezek amellett, hogy szárítják a kezed, az immunrendszer erősségét is csökkentik.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X