Főoldal > EGÉSZSÉG > Itt a fájdalom nélküli oltás

Itt a fájdalom nélküli oltás

egészségfájdalomoltástapasz
0

Írta:

Az új injekciós tű valójában egy 1,5 centiméter átmérőjű kör alakú lapka, amely 300 apró pöttynyi tűt tartalmaz. Az injekciós tapasz úgy juttatja be a szervezetbe a hatóanyagot, hogy nem sérti fel a bőr középső irharétegét. Kandzsi Takada farmakokinetikus, a kiotói gyógyszerészeti egyetem munkatársa arra keres megoldásokat, miként lehet különböző hatóanyagokat bejuttatni az emberi testbe. […]

Az új injekciós tű valójában egy 1,5 centiméter átmérőjű kör alakú lapka, amely 300 apró pöttynyi tűt tartalmaz. Az injekciós tapasz úgy juttatja be a szervezetbe a hatóanyagot, hogy nem sérti fel a bőr középső irharétegét.

Kandzsi Takada farmakokinetikus, a kiotói gyógyszerészeti egyetem munkatársa arra keres megoldásokat, miként lehet különböző hatóanyagokat bejuttatni az emberi testbe. Az aprócska “tűpárna” csupán 0,5 milliméterre hatol be a bőrbe, ahol fájdalom és vérzés nélkül oszlatja szét a vakcinát. A mikrotűk a tövüknél mindössze 0,3 milliméter vastagságúak.

A professzor szerint fejlesztése, amelyen hat évig dolgozott, bármely típusú vakcinát fájdalom nélkül juttat be a szervezetbe. Elmondta, hogy a mikroinjekciózáshoz korábban használt rendszer azért vallott kudarcot, mert a cukorból készült apró hegyek 100 Celsius-fok fölött lebomlottak. A japán kutató a cukrot vízoldható polimerre cserélte fel, amely az epidermiszbe, a bőr külső rétegébe való benyomódás után oldódik fel, ezáltal a keringési rendszerbe juttatja az oltóanyagot.

Takada fejlesztését várhatóan két éven belül kezdik el alkalmazni a japán kórházakban.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X