Főoldal > EGÉSZSÉG > Nem ment életeket a mellrákszűrés

Nem ment életeket a mellrákszűrés

mellrákszűrés
0

Írta:

A tanulmány a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat legfrissebb számában jelent meg. Karsten Jorgensen, a Nordic Cochrane Centre koppenhágai kutatója csoportjával az emlőrák miatti halálozási arányok éves változását hasonlította össze Dánia két régiójában, ahol van szervezett szűrőprogram, valamint az ország többi részén, ahol nincs. Megállapították, hogy az 55-74 éves korosztályban évente 1 százalékkal […]

A tanulmány a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat legfrissebb számában jelent meg. Karsten Jorgensen, a Nordic Cochrane Centre koppenhágai kutatója csoportjával az emlőrák miatti halálozási arányok éves változását hasonlította össze Dánia két régiójában, ahol van szervezett szűrőprogram, valamint az ország többi részén, ahol nincs.

Megállapították, hogy az 55-74 éves korosztályban évente 1 százalékkal csökkent a mellrákos halálozás a szűréssel rendelkező, míg 2 százalékkal a nem szűrt területeken. A 35-54 éves korcsoportban a halálozási arány éves csökkenése 5, illetve 6 százalék volt a szűrt, illetve nem szűrt országrészekben.

Az emlőtumor világszerte a vezető rákos halálok a nők körében, évente 519 ezren halnak meg miatta. A fejlett országokban jelenleg általában 40 vagy 50 éves kor fölött kínálnak rendszeres, évente vagy kétévente végzett mammográfiás szűrést a nőknek annak reményében, hogy a korán felfedezett daganat kezelése hatékonyabb lehet.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X