Főoldal > EGÉSZSÉG > Mi állhat a gyakori menstruáció hátterében?

Mi állhat a gyakori menstruáció hátterében?

egészséghormonméhmenstruációmenzesznőgyógyászorvos
0

Írta:

A 21 napnál gyakoribb menzesz egyebek mellett hormonális egyensúlyzavarra is utalhat, ezért mindenképpen szakorvosi vizsgálatra van szükség. Dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati központ szülész-nőgyógyászát kérdeztük.

A menstruációt bonyolult folyamatok befolyásolják, előfordulhat időnkénti eltérés: korábbi vagy későbbi vérzés, gyakori és ritkább menstruáció. Amennyiben valakinek rendszerint 28 napra jön meg a menstruációja, nem kell aggódnia, ha egy-egy alkalommal ez hamarabb vagy később következik be. Befolyásolhatja a menstruációt a stresszes életmód, a nem megfelelő táplálkozás, illetve bizonyos gyógyszerek szedése, illetve életmódbeli változások vagy az erőteljes fizikai aktivitás.

Számos probléma a háttérben!

A Nőgyógyászati központ szülész-nőgyógyásza elmondta: amennyiben túl gyakori vérzés a probléma, annak hátterében szervi elváltozás állhat (gyulladás, ciszta vagy daganat), esetleg hormonális egyensúlyzavar, emellett a fokozott vérvesztés önmagában is veszélyes és további szövődmények forrása lehet.

A túl gyakori menstruáció vagy folyamatos vérezgetés hosszú távon vérszegénységhez vezethet akkor is, ha az egy-egy alkalommal történő vérvesztés nem látszik jelentősnek. Ebben az esetben mindenképpen keresse fel kezelőorvosát!

74374616 - woman health problem. ?loseup of female with fit slim body in panties holding white card with sad smiley face near her stomach. digestive disorders, period pain, health issues concept. high resolution

Rendszeres nőgyógyászati kontroll

A havi vérzést bonyolult hormonális folyamat szabályozza, és ha a rendszerbe hiba csúszik, érdemes mielőbb szakemberhez fordulni, aki ultrahang- és laborvizsgálat útján eldönti, mi áll pontosan a hátterében, majd elkezdődhet a megfelelő kezelés – tette hozzá dr. Hetényi Gábor.

Problémát jelenthet a megszokottnál ritkábban jelentkező menstruáció, illetve az is jelzésértékű lehet, ha az átlagosnál bővebb vérzést tapasztal a nő. Amennyiben a vérzések mennyisége csak a későbbi időszakban nőtt meg, még inkább nőgyógyászati okokat kell keresni. A továbbiakban ezekkel a problémákkal is foglalkozunk.

Forrás: Nőgyógyászati Központ


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X