Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 ok, amiért enyhébb a menstruációd

8 ok, amiért enyhébb a menstruációd

betegségegészséghormonméhmenopauzamenstruációnőgyógyászatterhességvérzés
0

Írta:

Vannak periódusok egy nő életében, mikor azt tapasztalja, hogy a mensturációja jóval enyhébb a megszokottnál. Ennek számos oka lehet, most felsoroljuk a 8 leggyakoribbat, ami a tünet mögött állhat, de mindenképp érdemes felkeresni a nőgyógyászodat egy esetleges komolyabb probléma elkerülése miatt.

Terhesség

Bár a terhesség egyik legszembetűnőbb jele a menstruáció elmaradása, vannak esetek, mikor ez nem következik be, hanem előfordul enyhe vérzés, pöttyök. Ha felmerül benned a gyanú, mindenképp csinálj egy terhességi tesztet, hogy biztos legyél benne.

Gyors súlycsökkenés

Dicséretes, ha sikerült megszabadulnod a felesleges kilóktól, ám ha ez nagyon gyorsan történt, a szervezeted nem biztos, hogy képes volt felvenni a tempót, ezért előfordulhat, hogy a korábbinál jóval enyhébb lesz a menstruációd. A szervezetednek szüksége van zsírokra, szénhidrátra és vitaminokra, így mindenképp érdemes ezeket pótolni, és inkább a lassabb, de egyenletes fogyást preferálni.

Stressz

Nemcsak fizikai változások, hanem lelki tényezők is közrejátszhatnak ciklusod változásában. Egy rossz párkapcsolat, a munkahelyi stressz is közrejátszhat abban, hogy befolyásolja a menstruációdat, a túlzott stressz esetén így jelez a szervezeted.

Hormonális fogamzásgátló

Nemcsak születésszabályozásra, hanem olyan nőknek is fel szoktak írni fogamzásgátlót, akiknek szinte elviselhetetlen minden egyes menstruáció, így előfordulhat, hogy tabletta mellett te is azt tapasztalod, hogy a megszokottnál jóval enyhébb a vérzésed.

49077867 - feminine hygiene - beauty treatment

Életkor

Nem kell pánikba esni, ez nem azt jelenti, hogy itt a menopauza, vagy  meddő vagy, de a korod előrehaladtával a szervezeted is változik, így előfordulhat, hogy míg húszas éveidben elhasználtál egy doboz szupernedvszívó tampont, a harmincas éveid derekán elég kevesebb a normálból is.

Méhnyaki szűkület

Ritka, de kellemetlen probléma, mikor a méhnyak leszűkül vagy teljesen elzáródik, így a vér a méhen belül marad, vagy csak nagyon lassan folyik ki. Ha ezt tapasztalod, és mindemellett még görcsöket is, mindenképp keresd fel nőgyógyászodat.

Hegszövetek

Rutinszerű vizsgálat vagy beavatkozás (küret) során is előfordulhatnak sérülések a méhben, melyek, ha rosszul hegesednek, a méhnyálkahártya összetapadhat (Asherman-szindróma), így a vér nem tud vagy csak nagyon lassan kiürülni. Ez esetben szükség lehet műtéti beavatkozásra a hegszövet eltávolítására.

Túl nagy vérveszteség szülés során

Nagyobb vérveszteség esetén károsodhat az agyalapi mirigy, mely az úgynevezett Sheehan-szindrómához vezethet, ennek során az agyalapi mirigy hormontermelése drasztikusan csökken, beleértve azt is, mely a menstruációs ciklusodat szabályozza. Ha ez a probléma áll fenn, valószínű hormonpótló készítményekre lesz szükséged.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X