Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 dolog, amire oda kell figyelni a menopauza után

10 dolog, amire oda kell figyelni a menopauza után

ásványi anyaghőhullámmenopauzamenstruációváltozó korvitamin
0

Írta:

A menopauza egy természetes folyamat, melyen minden nő átesik előbb vagy utóbb, de ilyenkor érdemes néhány addigi szokáson változtatni, hogy boldog és egészséges maradhass.

Sajnos a menopauza után számos betegség kockázata megnő, ahogy például a szívroham, csontritkulás, hüvelyi fertőzések esetében. Ami még problémát jelenthet, hogy ilyenkor a nők nem biztos, hogy tisztában vannak azzal, milyen vitaminokból milyen mennyiséget érdemes bevinni, hiszen a szervezet vitaminigénye megváltozott. Ez nem oldható meg egyetlen kapszulával, több dologra oda kell figyelni, meg is mutatjuk, mire!

Három kategóriára bontva itt vannak a menopauza utáni legalapvetőbbek:

I. Jól felépített rendszer

Mielőtt belevetnéd magad a különböző bogyók világába, fontos, hogy feltérképezd, a szervezeted képes lesz-e hasznosítani őket. Ennek alapfeltétele egy jól működő emésztőrendszer, egészséges máj, rendben működő mellékvesék.

1. Probiotikumok

Az egészséges belek számára a probiotikumok elengedhetetlenek, ugyanis ezek azokkal a baktériumokkal töltik fel a bélrendszert, melyek az emésztés során a segítségedre lesznek. Nagyon fontos, hogy ha gyakori puffadást, hányingert vagy rossz emésztést észlelsz, használj probiotikumot.

2. Máriatövis

A következő a májad, amire oda kell figyelned! Ha a májadat nem méregteleníted megfelelően, nem tudja jól elvégezni a munkáját. Az egyik leghatékonyabb detoxikáló a máriatövis, ennek köszönhetően segítheted a máj tisztulását.

3. Álombogyó (Ashwagandha)

Most a mellékvesék következnek, melyek a vesék tetején helyezkednek el és az ösztrogén, tesztoszteron és kortizol, a stresszhormon kiszivattyúzásáért felelnek. Az ashwagandha szerepe az, hogy segítse a mellékvesék működését, amikor azok kimerültek, és segít kiegyensúlyozni a hormonok arányát. Ha a hormonháztartás rendben van, nincs hőhullám, nincs hangulatingadozás.

II. Figyelj az alapokra

50 felett az aktivitás és teljes élet kulcsa a vitaminok és ásványi anyagok bevitele. Ez ugyan minden életszakasz során fontos, a menopauza után az arányokra nagyon oda kell figyelni. A csontok, a szív, az agy és a tüdő egészsége múlik ezen.

4. Kalcium

Elengedhetetlen vitamin a csontozat egészségéért, de különösen fontos a menopauza után, amikor a csontritkulás veszélye fokozott. A nők esetében a csontritkulás kockázata ötszöröse a férfiakéval szemben. A napi kalciumszükséglet ilyenkor akár 1000-1200 mg is lehet, de az orvosoddal konzultálva pontosan be tudod állítani az adagot.

5. D-vitamin

A D-vitamin egy szuper vitamin, nemcsak azért, mert hozzájárul a csontok egészségéhez, hanem azért is, mert csökkenti a szívroham, magas vérnyomás, stroke, asztma, allergia és mellrák kockázatát. Elég sok D-vitamint lehet bevinni ételek és a napsugarak által, azért napi 2000 IU általában nem árt az embereknek.

, Image: 161478571, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, BSIP

6. Omega-3 olaj

A gyulladáscsökkentő hatásáról méltán ismert omega-3 nagyon hasznos a menopauzán átesett nők számára. Segíti a szív- és érrendszer egészségét, csökkenti a trigliceridek szintjét, antioxidáns hatása miatt pedig javítja az agyműködést és csökkenti a demencia és Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

7. Multivitamin

A legjobb módja a vitaminok és ásványi anyagok pótlásának az volna, ha kiegyensúlyozott, színes étrended tudnál követni. Azonban a baj az, hogy a napi szükségletet nem biztos, hogy megkapod mindenből, ezért hiány szenvedsz. Egy jó minőségű multivitamin segíthet ezen.

III. Csökkentsd a tüneteket

Ha még mindig a menopauza okozta tünetek miatt szenvedsz, például ingadozó kedélyállapottól, hőhullámoktól, próbáld ki a következő lehetőségeket, melyek segíthetnek csökkenteni őket.

8. Fürtös poloskavész

Tanulmányok igazolják, hogy ez a gyógynövény képes csökkenteni az izzadás, hőhullámok, álmatlanság és depresszió mértékét. Egy kutatás során a hőhullámok 26%-os csökkenéséről számoltak be a fogyasztók. Az ajánlott napi mennyiség 20-80 mg között van, de alkalmazása orvosi felügyelet mellett javasolt.

9. Kurkumin

Már számtalan tanulmányban írtak arról, hogy a kurkumában is megtalálható hatóanyag, a kurkumin gyulladáscsökkentő, antioxidáns és antidepresszáns. A menopauzán átesett nőket sajnos nagyobb eséllyel fenyegeti gyulladásos megbetegedés, melyen a kurkumin hatékonyan tud segíteni. Érdemes feketbors-kivonattal együtt fogyasztani, mely segíti a kurkumin egyébként elég nehéz felszívódását.

10. Koenzim (Q10)

Ez az antioxidáns segít energiává alakítani az elfogyasztott ételt, de leginkább talán a bőrápolási termék dobozáról lehet ismerős. Nem véletlen, ugyanis a sejtek egészségéért és regenerálódásáért is felelős. Csökkenti a depressziót, hangulatingadozást, javítja a mentális állapotot és még a szívedet is védi.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X