Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 hiba, amit elkövethetsz menopauza után

8 hiba, amit elkövethetsz menopauza után

menopauzamenstruációnői ciklusváltozó kor
0

Írta:

Valószínűleg te is elköveted ezeket a hibákat a menopauza után

Menopauza és hízás? Kéz a kézben járnak, mondhatnánk, köszönhetően az ösztrogénszint csökkenésének, az emésztés lassulásának, esetleg a kevesebb edzésnek. A Pittsburgi Egyetem egyik kutatója, dr. Gibbs szerint, aki számos cikket publikált a menopauza után étkezési szokások és a hízás kapcsolatáról, a dolog nem olyan bonyolult, amilyennek hisszük. Elmondja, mik a legtipikusabb bakik, melyek bekövetkeznek.

1. Mindenféle cukrot kerülsz

Gibbs szerint a cukor teljes megvonása nincs jó hatással a szervezetre. A kutatása során a teljes „cukortalanságban” élő nők nem adtak le többet, mint azok, akik a természetes cukrokat fogyasztottak. Persze a sütik, csokik és kekszek nem a legjobb források, inkább válassz sok gyümölcsöt és természetes édesítőszeres termékeket.

2. Rákattansz a zsírmentes kajákra

A zsírmentes és csökkentett zsírtartalmú termékek néhány okból kifolyólag nem jók a menopauzán átesett nőknek. Egyrészt azért, mert meggátolják az olyan egészséges zsírok bevitelét is, amikre a testednek nagy szüksége lenne, például omega-3 és -6 zsírsav. Másrészt pedig az ilyen zsírmentes és csökkentett zsírtartalmú salátaöntetekbe, mogyoróvajakba és tejtermékekbe a jobb íz érdekében rengeteg cukrot raknak, ami nem tesz jót a testednek.

3. Ugyanúgy próbálsz edzeni, ahogy 30 évesen

Amikor próbálsz a menopauza után fogyni, hamarabb leszel fáradt és kimerült, mint korábban. Az anyagcseréd megváltozott, az edzési szokásaidon is változtatnod kell. A menopauza után kevesebb kalóriára van szükséged, mint 20-as, 30-as éveidben. Csökkentsd a kalóriák számát és az edzés intenzitását, és menni fog!

, Image: 159500343, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

4. Túlzásba viszed a kalciumot

Ha egészségesen szeretnél étkezni, a kalcium-kiegészítés nagyon fontos, hiszen a menopauza után a csontsűrűség csökken. Arra figyelj oda, hogy a túlzott kalcium-bevitel komoly egészségi problémákhoz vezethet, többek közt vesekőhöz, székrekedéshez, ezért mindig figyelj az arányokra!

5. Túl sokszor iszol “csak egy pohár bort”

Napi egy pohár bor egészséges, de mennyi is az az egy pohár? Néhányan hajlamosak „elfelejteni”, hogy az egy pohár bor 1-2 decilitert jelent, ami tulajdonképpen egy fél borospohárnyi mennyiség. Igaz, hogy egy pohár (fél pohár) bor csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és mellrák kockázatát, nagyobb mennyiségben azonban annyi kalória van, ami nem tesz jót.

6. Csodaszerként tekintesz a szójára

A szója úgy hangzik, akár egy menopauza utáni csodaszer: természetes fehérjeforrás, sok benne a rost és még ösztrogén-utánzó vegyületet is tartalmaz. Sajnos a címkén meglátott „szója”, „szójafehérje” felirat nem feltétlenül jelenti azt, hogy valami egészséges. A feldolgozott szójafehérjék könnyen okoznak pajzsmirigy-problémát vagy akár mellrákot. A lényeg, hogy mindig légy óvatos, amikor vásárolsz!

7. Simán elkezded a napot étkezési terv nélkül

Gibbs tanulmányában azok a nők, akik előre nem tervezték meg a napi étrendjüket, sokkal többet híztak. Gondolj csak bele, mi mindent összevásárolsz, ha éhesen mész le a büfébe, boltba. A lényeg nem az, hogy grammra pontos legyen a terv, de tudd, mit eszel tízóraira, ebédre vagy uzsonnára.

8. Nem hidratálsz

Tudod, hogy napi 2 liter folyadék minimum szükséges a szervezet számára? Ha nem iszod meg a kellő mennyiséget, erős cukor és sós nasik utáni sóvárgás törhet rád, ez pedig hízást eredményez. A nők hajlamosak figyelmen kívül hagyni, hogy az anyagcsere és a hidratáció kéz a kézben jár.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X