Főoldal > EGÉSZSÉG > A gyorsan felszívódó szénhidrátok növelhetik a nők szívkockázatát

A gyorsan felszívódó szénhidrátok növelhetik a nők szívkockázatát

szívpanaszok
0

Írta:

Az Archives of Internal Medicine című szaklapban közzétett vizsgálat a koronáriás szívbetegségek emelkedett kockázatát mutatta ki nőknél – férfiaknál azonban nem – akkor, ha étrendjük gazdag volt nagy glikémiás indexű ételekben. A glikémiás index azt jelzi, hogy az elfogyasztott szénhidrátból milyen gyorsan jelenik meg lebontás után a glükóz a véráramban. A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy […]

Az Archives of Internal Medicine című szaklapban közzétett vizsgálat a koronáriás szívbetegségek emelkedett kockázatát mutatta ki nőknél – férfiaknál azonban nem – akkor, ha étrendjük gazdag volt nagy glikémiás indexű ételekben. A glikémiás index azt jelzi, hogy az elfogyasztott szénhidrátból milyen gyorsan jelenik meg lebontás után a glükóz a véráramban.

A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy minden nagy szénhidráttartalmú diéta emeli a vércukorszintet és az ártalmas vérzsírok, a trigliceridek szintjét, miközben csökkenti a védő (HDL) koleszterin szintjét, ezáltal növeli a szívbetegségek kockázatát. A különféle szénhidrátoknak azonban eltérő hatásuk van a vércukorszintre, nagyobb terhelést, a vércukorszint kiugrását okozzák a nagyobb glikémiás indexű ételek.

Sabina Sieri és munkatársai 47 749 felnőttet, ezen belül 15 171 férfit és 32 578 nőt kérdeztek ki felmérésükben. Az elemzésben 4-4 csoportra osztották a résztvevőket az elfogyasztott szénhidrát mennyisége alapján. A felső negyedbe tartozó, legtöbb szénhidrátot fogyasztó nőknél nagyjából kétszeres volt a szívbetegség kockázata azokhoz képest, akik a legkevesebbet ették, vagyis az alsó negyedbe tartoztak. Amikor a szénhidrátokat tovább csoportosították alacsony és magas glikémiás indexű kategóriákba, a különbség még nagyobbnak mutatkozott.

Az étrendjük alapján a legnagyobb glikémiás terhelést vállaló nők csoportjában a szívbetegség kockázata 2,24-szer volt nagyobb, mint a legkisebb terhelésű nők csoportjában. A férfiaknál ilyen összefüggés nem jelentkezett. A nemek közötti különbséget a szakemberek azzal magyarázzák, hogy a nők és a férfiak eltérő módon bontják le a cukrokat és a zsírokat, és azok felszívódása is különböző.

Forrás: MTI

 


További cikkeink a témában

parlagfűtea

Sokan fogyasztják mindennap, pedig súlyosan károsítja a szerveket

Írta:
0

Az interneten nap mint nap találkozhatunk különféle „csodaszerekkel” és házi praktikákkal, amelyek gyors gyógyulást vagy természetes megoldást ígérnek különböző betegségekre. Bár elsőre vonzónak tűnhet kipróbálni ezeket, nem minden növény vagy recept biztonságos. Jó példa erre a parlagfű, amelyet egyes források gyógynövényként hirdetnek, holott valójában az egyik legveszélyesebb allergén, és fogyasztása súlyos egészségügyi károsodást okozhat.