Főoldal > EGÉSZSÉG > Ég a szád? Eláruljuk, miért!

Ég a szád? Eláruljuk, miért!

száj
0

Írta:

Emberek ezreit érinti az afta nevű kellemetlen szájbetegség. Jellemzői a tipikus sárgás-fehér dudorork az ajkak belső részén, a gyulladt szájnyálkahártya, amely kellemetlenül ég, ha szavanyú vagy csípős ízeket fogyasztasz. Hogy mi okozza a szájban keletkezett aftát, az nem egyértelmű - állítják a szakemberek. Az afta kialakulásában szerepet játszhat a legyengült immunrendszer, a cink és a B12-vitamin hiánya, de a szakemberek a szervezet hormonális […]

Emberek ezreit érinti az afta nevű kellemetlen szájbetegség. Jellemzői a tipikus sárgás-fehér dudorork az ajkak belső részén, a gyulladt szájnyálkahártya, amely kellemetlenül ég, ha szavanyú vagy csípős ízeket fogyasztasz.

Hogy mi okozza a szájban keletkezett aftát, az nem egyértelmű - állítják a szakemberek. Az afta kialakulásában szerepet játszhat a legyengült immunrendszer, a cink és a B12-vitamin hiánya, de a szakemberek a szervezet hormonális változásait is felelősnek tartják a betegségért.  Elősegítheti az afta kialakulását a stressz is, amely a nőket nagyobb mértékben érinti, mint a férfiakat.

Az afták nagy része maximum lencse nagyságú, és 1-3 hét alatt meggyógyul, de súlyosabb esetekben a szájban elhelyezkedő afta akár 100 ft-os érme nagyságú is lehet.

Tudtad?
A szájüregben 22 millió baktérium él, így bizonyos területeken gyulladásos folyamatok alakulhatnak ki.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X