Főoldal > EGÉSZSÉG > Melyik háziállat illik hozzád?

Melyik háziállat illik hozzád?

egészségháziállat
0

Írta:

Azt már több tanulmány is bebizonyította, hogy egy-egy háziállat gyógyír lehet a depresszióra vagy általános rossz hangulatra. A szakemberek azonban figyelmeztetnek: egyáltalán nem mindegy, milyen kisállatot választunk. Mielőtt meghozod a felelősségteljes döntést, vizsgáld meg a lehetőségedet, és gyűjts tapasztalatott az ismerettségi körödből is. KutyaA kutyát az ember legjobb barátjának tartják, de jó hat tudod, hogy […]

Azt már több tanulmány is bebizonyította, hogy egy-egy háziállat gyógyír lehet a depresszióra vagy általános rossz hangulatra. A szakemberek azonban figyelmeztetnek: egyáltalán nem mindegy, milyen kisállatot választunk. Mielőtt meghozod a felelősségteljes döntést, vizsgáld meg a lehetőségedet, és gyűjts tapasztalatott az ismerettségi körödből is.

Kutya
A kutyát az ember legjobb barátjának tartják, de jó hat tudod, hogy melyik fajtára mi jellemző. Ha kicsi a tér, ahol élsz, ne válassz nagy mozgásigényű kutyát (pl. vadászebet). Ha csak a lakásban tudod tartani a négylábút, olyan fajtát válassz, amely a benti körülményekhez kiválóan tud alkalmazkodni (pl. kistestű terrierek). Készülj fel arra is, hogy az ebet rendszeresen el kell vinni oltásra és akkor is gondoskodnod kell róla, ha elutazol.

Macska
A macska is nagyon tud kötődni a gazdájához, de nehéz korlátozni. Egy kedves cica be tudja aranyozni a gazda mindennapjait, jókedvre deríthet, megnevettethet. De ne feledd: a macska bizony gyakran élesíti a körmeit a bútoron.

Rágcsálók, hüllők
A rágcsálók, hüllők általában ketrecben vagy terráriumban élnek, így nem kell attól félned, hogy tönkreteszik a lakást, ám ők is mindennapi törődést igényelnek, így ha elutazol gondoskodnod kell egy ideiglenes gazdiról.

Halak
Ha szeretd a szép színeket, az akvárium megnyugtató hatását, és nincs annyi időd, hogy minden nap foglalkozz a háziállatoddal, akkor tarts halakat. Ezek a csendes és színpompás állatok kevés időráfordítást igényelnek, de az akváriumot is rendszeresen kell tisztán tartani.

Jó tudni:
Akkor is gondold meg a háziállat tartását, ha babát vársz vagy még csak tervezitek a gyerekvállalást. Ebben az esetben nagy lehet a kockázata a toxoplazmózis nevű betegségnek, amelyet a toxoplasma gondii terjeszt. Ez az egysejtű parazita szaporodni csak a macskában képes, de ugyanúgy hordozhatja majdnem minden melegvérű állat (pl. ló, juh, sertés, rágcsálók), sőt, maga az ember is lehet úgynevezett “köztigazda”. Ha a terhesség ideje alatt van kisállat a környezetedben, akkor nagyon figyelj a higiéniára, és javasolt tesztet csináltatnod, amely kimutatja, hogy fertőzött vagy-e. Ha a teszt negatív, az ellenőrzést két-háromhavonta, a terhesség teljes ideje alatt tanácsos elvégeztetni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X