Főoldal > EGÉSZSÉG > Szívgyógyszer segít az emlőrákban szenvedőkön is

Szívgyógyszer segít az emlőrákban szenvedőkön is

egészségemlőrákszívgyógyszer
0

Írta:

A múlt század ötvenes éveiben fedezték fel azt a gyógyszercsoportot, mely évtizedek alatt a szívbetegségek kezelésének egyik alapvető készítménye lett. A béta-blokkolók lassítják a szívműködést, csökkentik a vérnyomást, és javítják a koszorúérbetegség különböző tüneteit, ezért csak Nagy-Britanniában kétmillió ember szedi ezeket folyamatosan. Az angol Des Powe és német kollégája, Frank Entschladen új alkalmazási területet talált […]

A múlt század ötvenes éveiben fedezték fel azt a gyógyszercsoportot, mely évtizedek alatt a szívbetegségek kezelésének egyik alapvető készítménye lett. A béta-blokkolók lassítják a szívműködést, csökkentik a vérnyomást, és javítják a koszorúérbetegség különböző tüneteit, ezért csak Nagy-Britanniában kétmillió ember szedi ezeket folyamatosan.

Az angol Des Powe és német kollégája, Frank Entschladen új alkalmazási területet talált a béta-blokkoló szerek számára. Megfigyelték, hogy a szívgyógyszer gátolja a rosszindulatú daganatsejtek terjedését az emberi szervezetben, és ezzel jelentősen javítja az emlőrákban szenvedő nők életkilátásait.

Az Egyesült Királyságban évente 30.000 emlődaganatot diagnosztizálnak, közülük sokat előrehaladott állapotban. Az emlőrák gyakorta korán továbbterjed, más szervekben, nyirokcsomókban keletkeznek áttétek. Ilyen állapotban már nehéz a rosszindulatú folyamatot megállítani.

A kutatók három, emlőrákban szenvedő betegcsoportot vizsgáltak. Az első csoport tagjai magasvérnyomás-betegségtől is szenvedtek, ezért és eleve szedtek béta-blokkoló tablettát. A másik csoport magas vérnyomását más vérnyomáscsökkentő szerekkel kezelték. A harmadik csoportba tagjainak vérnyomása megfelelő szinten volt, ezért emiatt vérnyomáscsökkentő kezelésre nem szorultak.

Az angol-német munkacsoport tagjai azt találták, hogy a daganatos folyamat azokban a nőbetegekben, akik emelkedett vérnyomásuk miatt béta-blokkolót is szedtek, lassabban haladt előre. A béta-blokkoló hatására  különösen az áttétek ritkábban jelentek meg, és ezért a túlélés jelentősen javult.

Annak az esélye, hogy a béta-blokkolóval kezelt betegcsoportnak a tagjai emlőrákban halnak meg, a másik két csoport tagjaihoz képest 71 százalékkal javult. Laboratóriumban már korábban is észlelték, hogy különböző daganatos sejtek béta-blokkoló szerek hatására elpusztulnak, de most a gyógyító orvoslásban ugyancsak sikerült ilyen eredményt elérni.

Forrás: MTI

$beszur$


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X