Főoldal > EGÉSZSÉG > Alig van haszna 40 éves kor előtt a mammográfiának

Alig van haszna 40 éves kor előtt a mammográfiának

egészségmammográfia
0

Írta:

Mint a Journal of the National Cancer Institute című szakfolyóirat online kiadásában írták, a mammográfia egyetlen 25 év alatti nőnél sem állapított meg rákot. A 117 ezernél több amerikai nő bevonásával készült tanulmány megerősíti az utóbbi időkben felmerült kétségeket az általános mammográfiás szűrés hasznáról fiatal nőknél. Jelenleg is vitatott, hogy 40 vagy 50 éves korban […]

Mint a Journal of the National Cancer Institute című szakfolyóirat online kiadásában írták, a mammográfia egyetlen 25 év alatti nőnél sem állapított meg rákot. A 117 ezernél több amerikai nő bevonásával készült tanulmány megerősíti az utóbbi időkben felmerült kétségeket az általános mammográfiás szűrés hasznáról fiatal nőknél.

Jelenleg is vitatott, hogy 40 vagy 50 éves korban érdemes-e elkezdeni a rutinszerű szűrést. Negyven éves kor alatt az egészségügyi irányelvek csak akkor javasolják a mammográfia elvégzését, ha a nő nagy kockázatnak van kitéve, például a BRCA1 vagy BRCA2 géneket hordozza, amelyeket kapcsolatba hoztak a mellrák gyakoribb előfordulásával. Ennek ellenére a jelentés megállapítása szerint a harmincas éveikben lévő amerikai nők mintegy 29 százalékánál elvégzik a mammográfiás vizsgálatot.

Az elemzésbe bevont 117 ezer nő mindegyikének volt 40 éves kora előtt mammográfiás vizsgálata. Tízezer 35 és 39 év közötti, szűrésen részt vett nőből 1266-ot hívtak vissza további tesztekre, amelyekben 16 nőnél találtak emlőrákot. Az Észak-Karolinai Egyetem munkatársai Bonnie Yankaskas vezetésével arra a következtetésre jutottak, hogy a mammográfiás szűrés kevésbé egyértelmű eredményt ad fiatal nőknél, mint az idősebbeknél, miközben rendszeres sugárzásnak teszi ki őket, ráadásul felesleges szorongást is okozhat.

Pontosabb volt a szűrés azoknál a nőknél, akik nem szűrésként, hanem bizonyos tünetek érzékelése után, például az emlőben megjelent csomó kitapintásakor végeztették el a mammográfiát.

Forrás: MTI

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X