Főoldal > EGÉSZSÉG > Így kezeld a napégést: 5 csodaszer a konyhából

Így kezeld a napégést: 5 csodaszer a konyhából

0

Írta: and

Perzselő napsugarak, árnyékot sehol sem találsz, és csak otthon veszed észre, hogy bizony lepirultál? Ha későn kented be a bőröd naptejjel, vagy épp kifogyott, de már nem tudtál árnyékba húzódni, valószínűleg nemcsak a kipirosodással, hanem a fájdalommal is meg kell küzdened. Ám ha nincs a közelben éjjel-nappal nyitva tartó patika vagy drogéria, akkor sem kell […]

Perzselő napsugarak, árnyékot sehol sem találsz, és csak otthon veszed észre, hogy bizony lepirultál? Ha későn kented be a bőröd naptejjel, vagy épp kifogyott, de már nem tudtál árnyékba húzódni, valószínűleg nemcsak a kipirosodással, hanem a fájdalommal is meg kell küzdened.

Ám ha nincs a közelben éjjel-nappal nyitva tartó patika vagy drogéria, akkor sem kell kétségbe esned: nyisd ki inkább a hűtőd! Néhány élelmiszer legalább olyan hatékonyan csillapítja a napégés tüneteit, mint a különböző spray-k és krémek.  

1. Tejföl
Magas zsír- és nedvességtartalmának köszönhetően a tejföl hatékonyan képes enyhülést nyújtani a lesült bőrnek. Kend fel egyenletesen az égett felületre, majd a hatékonyság érdekében be is bugyolálhatod. Csak arra figyelj, hogy ne hagyd túl sokáig fent, mert a testeddel érintkezve hamar átmelegszik, akkor pedig kellemetlen szaga lesz! Hideg vízzel alaposan öblítsd le, ezután megismételheted a tejfölös kenegetést.

napvedelem.jpg ()2. Hideget a melegre!
Néhányan a hideg fürdőt és a jeges borogatást ajánlják, ám jó, ha tudod, hogy ezek hatása hamar elmúlik. Tegyél inkább lehűtött teafiltert, hideg alma- vagy uborkaszeleteket a bőrödre. Utóbbiak magas vitamintartalmuk révén is segíthetik az égett felületek regenerálódását.

3. Gyógyító pakolások
Az uborka pakolás formájában is enyhítheti a napégést. Ehhez a bőrnyugtató házi készítményhez csupán egy pohár tejre és némi reszelt uborkára van szükséged. A hozzávalókat keverd össze alaposan, majd kend be vele az égett bőrfelületet. Hagyd hatni körülbelül 15 percig.
Egy másik hatékony pakoláshoz végy egy csésze kukoricalisztet. Ehhez adj annyi vizet, hogy pépes állagú masszát kapj. Ezt úgy húsz percig hagyd a piros bőrfelületen, majd hideg vízzel alaposan mosd le. Később mindkét pakolást célszerű ismét feltenni.

4. Paradicsom
Friss kutatási eredmények szerint a paradicsom fogyasztása – a piros színért felelős antioxidánsoknak köszönhetően – hatékonyan véd a napégéstől. Ha viszont már megvan a baj, vágd a zöldséget vékony szeletekre, azokat pedig tedd a lesült bőrfelületre. A paradicsom ugyanis gyulladáscsökkentő hatása, valamint magas víz- és vitamintartalma miatt az égett területen közvetlenül alkalmazva is csodákat tehet.

5. Sör
A paradicsomhoz hasonlóan a sör fogyasztása is véd valamielyest a napégés ellen, de a lepirult bőrt is hatékonyan nyugtatja. Ez részben annak köszönhető, hogy az aranysárga folyadék többnyire hidegen kerül a kezünkbe, részben pedig annak, hogy vitaminban és enzimekben gazdag, melyek segíthetik az égett bőr regenerálódását.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X