Nagyobb mennyiségben egészségtelen A tojás sárgájában kb. 190 milligramm koleszterin található, ám egy egészséges anyagcserével rendelkező embernél ez a mennyiség nem emeli a vér koleszterinszintjét, hiszen a szervezetet a felesleges mennyiségtől megszabadítja az elimináció. Egy amerikai intézet szerint több mint 300 mg koleszterin már káros lehet, ezért napi 1 tojás egészséges azok számára, akik nem […]
Nagyobb mennyiségben egészségtelen
A tojás sárgájában kb. 190 milligramm koleszterin található, ám egy egészséges anyagcserével rendelkező embernél ez a mennyiség nem emeli a vér koleszterinszintjét, hiszen a szervezetet a felesleges mennyiségtől megszabadítja az elimináció. Egy amerikai intézet szerint több mint 300 mg koleszterin már káros lehet, ezért napi 1 tojás egészséges azok számára, akik nem érzékenyek a koleszterinre, és ezzel párhuzamosan elegendő mennyiségű gyümölcsöt, zöldséget, zsírszegény tejtermékeket és sovány húsokat fogyasztanak.
Allergiához vezethet
Az utóbbi években egyre többen panaszkodnak bőrviszketésre, kipirosodásra, torokduzzadásra, vagy légzési nehézségekre. A tojás az egyik legismertebb allergén, és fontos szerepe van a csecsemőkori ekcéma előidézésében is. A benne lévő fehérje erős immunogenitása miatt gyakran okoz allergiás reakciókat, és a tojássárgája szikhártyája is hasonló tulajdonságokkal bír. Ha észreveszed magadon a felsorolt tüneteket, és egy célzott diagnózis bebizonyítja a tojásallergia tényét, teljes mértékben ki kell iktatnod étrendedből a tojásos ételek fogyasztását!
Cukorbetegséget okozhat
Egy amerikai kutatócsoport évtizedeken át több ezer nő és férfi táplálkozását, életvitelét vizsgálta, majd megállapította, hogy a cukorbetegség kb. 65 százalékkal gyakoribb volt azoknál, akik átlagosan hetente 7 tojásnál többet ettek, mint azok, akik egy héten legfeljebb egyet. A szakértők összességében nem azt bizonyították, hogy a tojás fogyasztása cukorbetegséghez vezet, ám ha valaki egészségtelen életet él, dohányzik, magas vérnyomással rendelkezik, vagy nem mozog eleget, a tojás habzsolásával jelentősen megnöveli a különféle betegségek kialakulásának kockázatát.
Pótolható
A tojás kiválóan helyettesíthető étkezési keményítővel, vagy tojáspótló por alkalmazásával. A tojáspor előnye, hogy biztonságos, szalmonellamentes, hosszú ideig tartható, és hűtést sem igényel. Különösen alkalmas majonéz alapú saláták, öntetek elkészítéséhez, de tojásos galuskát is főzhetsz vele!
Figyelj a számokra
Régóta kötelező a tojások pecséttel való ellátása, mely annak szavatosságát és származását jelöli. Talán elkerülte a figyelmedet, ám vásárláskor érdemes megnézned a kódokat, ahol az első számjegy azt mutatja, hogy a farmon természetes környezetben nevelték a baromfit. Ha az első számjegyek 2-3-mal kezdődnek, azt jelenti, hogy az állatokat mesterséges körülmények között tartották. Ha 3-as besorolású tojásra szavazol, a későbbiek során számolnod kell az egészségügyi következményekkel.
Inkább lágyan
A tojásételekkel kapcsolatos negatívumok inkább az elkészítési módtól függnek. Reggelire a baconos rántotta nagyon finom, de igazi kalóriabomba, zsíros és tele van koleszterinnel. Ha nem tudsz lemondani a tojásos élvezetről, fogyaszd lágy formában, ami könnyebben emészthető a szervezet számára, mint a kemény tojás, és tálald teljes kiőrlésű barna kenyérrel, vagy friss zöldséggel.