Főoldal > EGÉSZSÉG > Így szabadulj meg a nyavalyáidtól!

Így szabadulj meg a nyavalyáidtól!

megoldásnyavalyaproblémaszenvedés
0

Írta: and

Állandóan fáradt vagy? Csökkentsd a kávéadagod! Ha reggel az első dolgod, hogy bedöntesz egy jó erős feketét, és napközben is legurítasz még pár csészével, ne csodálkozz, ha egy idő után összeesel a fáradtságtól. A koffein ugyan gyorsan fel tud pörgetni, de ugyanilyen gyorsasággal el is megy a hatása, és a fáradtság még erőteljesebben tér vissza. […]

Állandóan fáradt vagy? Csökkentsd a kávéadagod!

Ha reggel az első dolgod, hogy bedöntesz egy jó erős feketét, és napközben is legurítasz még pár csészével, ne csodálkozz, ha egy idő után összeesel a fáradtságtól. A koffein ugyan gyorsan fel tud pörgetni, de ugyanilyen gyorsasággal el is megy a hatása, és a fáradtság még erőteljesebben tér vissza. A legjobb, ha csökkented a napi koffeinadagod, de ha nagyon függőnek érzed magad, akkor oszd el okosan! A munkahelyre vidd magaddal termoszban a kávéd, és óránként kortyolj el egy fél csészével! Ha nem iszol meg azonnal egy egész termosznyit, hanem egész napra beosztod, a koffein hatását is el tudod nyújtani.

Bélproblémáid vannak? Kerüld a cukormentes rágót!

Valószínű te is tapasztaltad már, hogy a rágózástól eléggé el tudnak szabadulni a gázok a szervezetben, mivel rágás közben jóval több levegőt nyelünk. De valószínű te sem gondoltad, hogy a cukormentes rágó akár kétszeresére meg tudja növelni a gázképződést. Ennek oka, hogy a cukormentes rágóhoz mesterséges édesítőt adnak, melyet ha nagy mennyiségben fogyasztasz, ilyen kellemetlen következményei lehetnek, amiért a mesterséges édesítőben lévő szorbitol okolható. Ha nem szeretnél lemondani a rágózásról, figyeld az összetevőket, és keress olyat, amely nem tartalmaz szorbitolt, és figyeld a hatást!

nyavalya2.jpg ()Állandó vizelési inger gyötör? Le a magassarkúval!

Bizony, az állandó magassarkú hordás ilyen tünetekkel járhat. Ennek oka, hogy ha sokszor tipegsz magassarkúban, olyan idegek stimulálódnak, melynek során úgy érzed, hogy mindjárt szétreped a húgyhólyagod. Ez nemcsak ezért kellemetlen, mert szinte állandóan azt érzed, hogy ki kell menned a wc-re, hanem azért is, mert könnyebben ki lehetsz téve különféle bakteriális fertőzéseknek is. Ezért a magassarkút tartogasd inkább különleges alkalmakra, hétköznapra pedig válaszd a kényelmes laposat, vagy ha mindenképp ragaszkodsz az emelkedett sarokhoz, akkor válaszd a minimál, egy-két centiset!

Gyomorégésed van? Kerüld a szűk ruhát!

Nem vicc, a feszes ruha is oka lehet a gyomorégésnek, különösen akkor, ha az étkezésed ezt nem teszi indokolttá. Az extra szűk ruha ugyanis összenyomja a melleidet és a gyomrodat, melynek során a sav felszabadul, ettől lesz a kellemetlen, égető érzés. A hétköznapokon inkább hanyagold a szűk ruhákat, bővebb kiszerelésben is találhatsz igazán csinos darabokat, étkezés után pedig ne szégyelld kicsit meglazítani az övedet. Ha alkalomra készülsz, akkor indulás előtt már egy órával vedd fel a ruhát, és tevékenykedj benne egy kicsit, hogy az anyag kicsit meglazuljon, és ne legyen kényelmetlen.

Súlyproblémákkal küzdesz? Elalvás előtt ne nézz tévét!

Sokan szeretnek tévé mellett elaludni, de azt már jóval kevesebben tudják, hogy a késő esti tévézés is közrejátszhat a súlyproblémákban. Ennek oka, hogy a működő tévé mellett az agyunk nem tud kikapcsolni, az anyagcserénk lelassul, és csökken a vércukor-szint kontrollja is. Így már nem csoda, hogy nem szükséges egy zacskó chips-et magunkba tömnünk, hogy súlyproblémáink legyenek. A szervezetnek viszont szüksége van nyolc óra zavartalan alvásra, így ha úgy érzed, önmagadtól nem tudsz elaludni, tv helyett inkább olvass, ami segít abban, hogy minél előbb elszenderülj.

Magas a vérnyomásod? Segíts a párodon!

A férfiak tetemes része horkol éjszaka, és általában akkor zendítenek rá, mikor a párjuk éppen legmélyebb álmát aludná, de az éjszakai „koncertre” felébrednek. A megszakított alvás következtében elszabadulnak a szervezetben a stresszhormonok, és megugrik a vérnyomás. De ezen te is tudsz segíteni. A férfiak nagy része abbahagyja a horkolást, ha a másik oldalukra fordulnak, mert felszabadulnak a légutak, így első lépésként kicsit bökdösd meg a párod, hogy mozdulásra bírd. Ha ez nem segít, a szerezz be a patikában horkolás elleni tapaszt neki.

Visszatérő Candidától szenvedsz? Kerüld a nedves helyzeteket!

Négyből egy nő hajlamos a candidás fertőzésre. Kialakulásának olyan egyszerű okai is lehetnek, mit az átizzadt ruha, a Candida gomba ugyanis szereti a nedves környezetet. Így ha a melegben megizzadsz, inkább vigyél magaddal egy váltás felsőt, és cseréld le a vizeset. Zuhanyzásnál is ügyelj, hogy alaposan szárítsd meg magad. Ha a Candida rendszeresen visszatérő probléma nálad, adj hozzá 50 gramm proteint minden étkezésnél az ételedhez, amely helyreteszi a vércukrodat, ugyanis a vércukorszint ingadozás kedvező feltételek biztosít a Candida elszaporodásához.

Álmatlanság gyötör? Tedd ki a mobilod!

Azt már korábban is javasoltuk, ha csak teheted, alvás közben száműzd a hálószobából a telefonod, a mobil ugyanis közrejátszhat az álmatlanságban. A telefon sugarai befolyásolják az idegrendszert, emelik a stresszhormont a szervezetben, ami megnehezíti az elalvást. Ha nem akarod, nem kell kikapcsolnod éjszaka a telefont, elég, ha feljebb veszed a csengőhangot, ha éjszakai hívást vársz, és átviszed a másik szobába egy órával azelőtt, hogy lefeküdnél.

Állandóan elkap valami vírusos nyavalya? Csökkentsd a cukoradagod!

A túl sok cukor ugyanis káros lehet az immunrendszerednek. Akár egy fánk elfogyasztása is drasztikusan megbolygathatja a vércukor szinted, és legyengítheti az immunrendszeredet. A cukorban gazdag étrend kétszer annyira hajlamossá tehet a vírusos megbetegedésekre. Ezért mindenképp csökkentsd a cukoradagod, és immunrendszered védelmében fogyassz élő baktériumkultúrát tartalmazó joghurtot, a probiotikus baktériumok ugyanis képesek megerősíteni az immunrendszert.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X