Főoldal > EGÉSZSÉG > Körmeid így jeleznek neked

Körmeid így jeleznek neked

betegségelváltozáskörömkörömápolás
0

Írta: and

A körmeinket észrevehető elváltozások leggyakrabban sérülések következtében, vagy vegyszerek hatására alakulnak ki, azonban előfordulhat, hogy a jelek komoly betegségekre utalnak. Érdemes rendszeresen odafigyelni körmeink állapotára. Fehér foltok Általában kalciumhiánynak tulajdonítják, azonban ennek semmi köze az elváltozáshoz. Legtöbbször manikűrözés, vagy a mindennapi tevékenységek során keletkező apró sérülések idézik elő a foltokat. Ilyenkor a köröm anyaga, a […]

A körmeinket észrevehető elváltozások leggyakrabban sérülések következtében, vagy vegyszerek hatására alakulnak ki, azonban előfordulhat, hogy a jelek komoly betegségekre utalnak. Érdemes rendszeresen odafigyelni körmeink állapotára.

Fehér foltok

Általában kalciumhiánynak tulajdonítják, azonban ennek semmi köze az elváltozáshoz. Legtöbbször manikűrözés, vagy a mindennapi tevékenységek során keletkező apró sérülések idézik elő a foltokat. Ilyenkor a köröm anyaga, a kreatin sérül.

Wellness Cafe tipp:
Ezzel a problémával nem tudsz mit kezdeni, rövid időn belül magától eltűnik, ahogy a köröm lenő. Megelőzheted a sérüléseket, ha gumikesztyűt viselsz, és megfelelően manikűrözöl.

Puha, töredezett

Általában B-vitamin, kalcium és magnézium hiány okozza a körmök töredezését, de vegyi anyagok is kiválthatják. Ritkábban jelezheti a pajzsmirigy rendellenes működését is.

Wellness Cafe tipp:
Néhány hétig szedj komplex multivitamin-készítményeket, melyek gazdagok B-vitaminokban és ásványi anyagokban. Ha nem észlelsz változást, keress fel orvost, hogy kizárja a komolyabb betegségeket.

Hosszanti barázdák

Ha egy körmöt érint, akkor ártalmatlan elváltozásról lehet szó, ami kevés folyadékfogyasztáskor alakul ki a köröm kiszáradása miatt, de apró sérülés is okozhatja. Ha több körmödön is észreveszed lehetséges, hogy valamilyen gyulladás vagy bőrbetegség okozza.

koromuj2.jpg ()Wellness Cafe tipp:
Ha nincs jele betegségnek, akkor elég, ha odafigyelsz a folyadékháztartásodra. Szerezz be valamilyen körömregeneráló kézkrémet, az is segíthet.

Hosszanti fehér csíkos

 A száraz, vékony körmök nagyon sérülékenyek. A köröm egész hosszán megjelenő fehér csíkok arra utalhatnak, hogy ellenállóképessége jelentősen csökkent, és valamilyen gombás fertőzés támadta meg.

Wellness Cafe tipp:
Mindenképpen fordulj orvoshoz, hogy megfelelő kezeléssel megállítsa a betegséget, mert nagyon könnyen romolhat a köröm állapota.

Domború

Lehet veleszületett tulajdonság, de kialakulhat később is. Ilyenkor a köröm középső része oxigénhiány miatt megvastagszik és domború lesz. Ez az elváltozás jelezhet szív-, vagy tüdő problémát is.

Wellness Cafe tipp:
Ha mostanában vetted észre, hogy körmöd fura alakú lett, érdemes lenne kérned egy alapos kivizsgálást az orvosodtól, mert komoly betegségekre derülhet fény.

Homorú

Az előzőhöz hasonlóan lehet veleszületett hiba, de a gyakori, irritáló tisztítószerek és a szervezet vashiánya is okozhat ilyen elváltozást.

Wellness Cafe tipp:
Takarításnál használj gumikesztyűt, hogy megvédd körmeidet. Ha nem javul a helyzet, próbálj vasban gazdag ételek fogyasztani, vagy gyógyszertárban kapható készítményekkel pótolni azt.

Félhold

A köröm tövében, a körömágynál található kis félhold a legbeszédesebb. Ha színe vörösessé válik, az súlyos szívbetegséget mutat, ha fehér marad de mérete megnő, akkor csökkent pajzsmirigy működésről lehet szó. Előfordulhat, hogy eltűnik, ez idegrendszeri betegségeket jelezhet.

Wellness Cafe tipp:
Az egyetlen tanács, hogy vizsgáltasd ki magad az orvosoddal, hogy időben felfedezhessék a problémákat.

Sárga szín

Ezt a fajta elszíneződést okozhatja dohányosok ujjain a nikotin, vagy erős színű körömlakkok. Ha ezek az okok nálad nem állnak fenn, akkor jelezheti a máj, vagy a tüdő betegségét. Amikor a sárga köröm megvastagszik, és nem látszik át, akkor valószínűleg körömgombáról van szó.

Wellness Cafe tipp:
A külső hatások okozta sárgaságot eltüntetheted, ha a körmöket bedörzsölöd citrommal. Körömgomba esetén próbálkozhatsz gombaellenes krémekkel, amiket a gyógyszertárban vásárolhatsz, ha ez sem segít, mindenképp fordulj orvoshoz.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X