Főoldal > EGÉSZSÉG > Sóterápiával az egészségért

Sóterápiával az egészségért

egészségsóbarlangsószobasóterápia
0

Írta: and

Az egyik leghíresebb sóbányában épült szanatórium Ukrajnában található. 1975-ben alakították ki Aknaszlatina sóbányájában a 200 férőhelyes Országos Allergológiai Központot. Ez a különleges kórház, háromszáz méterrel a föld alatt épült, és elsősorban enyhe és közepesen súlyos légúti betegek kezelését szolgálta. Különlegessége abban rejlett, hogy a levegő hőmérséklete mindig 20-23 fok volt, a páratartalma pedig 50-60 százalék, […]

Az egyik leghíresebb sóbányában épült szanatórium Ukrajnában található. 1975-ben alakították ki Aknaszlatina sóbányájában a 200 férőhelyes Országos Allergológiai Központot. Ez a különleges kórház, háromszáz méterrel a föld alatt épült, és elsősorban enyhe és közepesen súlyos légúti betegek kezelését szolgálta.

Különlegessége abban rejlett, hogy a levegő hőmérséklete mindig 20-23 fok volt, a páratartalma pedig 50-60 százalék, ami tökéletesen megfelelt a különböző légúti betegségek tüneteinek enyhítésére és kezelésére.
Sajnos ez a kórház mára környezeti tényezők miatt látogathatatlan. Ettől függetlenül találunk hasonlóan kiváló helyeket ma is.

Milyen só a megfelelő?

Az egyik leginkább ismert a Holt-tengeri só. Ezt lepárlással nyerik ki, majd különböző módszerekkel megtisztítják, azonban arra nagyon ügyelnek, hogy gyógyhatása teljesen megmaradjon. Ennek a fajtának erős gyulladáscsökkentő hatása van, hatásosan kezelhetők vele különböző bőrproblémák, légúti betegségek, ízületi- és izomfájdalmak. Ma már gyakran készítenek belőle szépségápolási cikkeket is.

A Himalája sót Pakisztánban, a világ legnagyobb sóbányájában ma is kézzel fejtik. Ezt nevezik a királyok sójának, vagy az élet sójának is. Az ott élők úgy gondolják, hogy amikor sok millió éve az ősóceán elpárolgott, sószigetek maradtak utána, ezek pedig a Himalája keletkezésekor a föld mélyébe kerültek, így semmivel sem szennyeződhettek még be. Ez a só semmilyen kezelésen nem esik át. Vízben mossák le, majd a napon szárítják, ennek a tisztaságnak köszönhető rendkívüli ereje. Különösen jó hatású légzőszervi megbetegedésekben, erősíti az immunrendszert és segíthet bizonyos bőrbetegségek esetén is.

shutterstock_19336915.jpg ()Mikor alkalmazható?

Elsősorban légzőszervi megbetegedések esetén, mint az allergia, asztma, hörghurut, arcüreggyulladás, középfülgyulladás, krónikus légúti-, torok- és gégegyulladás, hangszál-, tüdő- és hörgőgyulladás esetén javasolják. Rövid időn belül enyhül a köhögés, csökkennek a gyulladások és beindul a légzőszervek öntisztulása. Különösen ajánlott dohányosoknak, mert a tüdőben lerakódó káros anyagokat is kitisztítja, így megelőzi a légúti betegségek kialakulását.

A különleges mikroklíma rendkívül hatásos bizonyos bőrproblémák kezelésében, mint az ekcéma, a pikkelysömör és más bőrbetegségek, valamint a narancsbőr. Egyéb gyógyhatásai is ismertek. Segít leküzdeni az idegrendszeri problémákat, enyhíti a reumát, a csökkent pajzsmirigyműködést, jó hatással van az emésztőszervi és érrendszeri betegségekre.
Egészségeseknek is ajánlott néha egy-egy kezelés, hiszen ez a különleges levegő remekül alkalmazható megelőzésre, de pihentet és nyugtat is.

Mi az a sóbarlang és sószoba?

Ezek olyan helyiségek, melyekben mesterségesen alakították ki a sóbányákban lévő mikroklímát. A szobák vagy barlangok levegője közel azonos minőségű a természetes helyekkel. Ezt telített sóoldat párologtatásával érik el, emellett sótömbökkel gondoskodnak a megfelelő levegőről.

Wellness Cafe tipp: Ma már rengeteg helyen találhatsz sószobákat vagy barlangokat, de akár otthon is élvezheted a só jótékony hatásait. Bevásárlóközpontokban vagy lakberendezési áruházakban vásárolhatsz sólámpát, sómécsest és sótéglát is, melyek segítenek, hogy otthonod levegője tiszta és egészséges legyen.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X