Főoldal > EGÉSZSÉG > A leggyakoribb nőgyógyászati fertőzések és gyógymódjaik

A leggyakoribb nőgyógyászati fertőzések és gyógymódjaik

fertőzésherpeszHPVnőgyógyászat
0

Írta: and

Herpesz A vírusok közül a HSV-2 okozza a nemi szervek környékén kialakuló herpeszeket. A fertőzés emberről emberre terjed, nemi úton, de előfordulhat, hogy egyik testtájunkról a másikra visszük át a betegséget. Ha egyszer felüti a fejét, onnantól mindig jelen lesz a szervezetben, bármikor kiújulhat, de ez általában összefüggésbe hozható az immunrendszer állapotával. Tünetei a nemi […]

Herpesz

A vírusok közül a HSV-2 okozza a nemi szervek környékén kialakuló herpeszeket. A fertőzés emberről emberre terjed, nemi úton, de előfordulhat, hogy egyik testtájunkról a másikra visszük át a betegséget. Ha egyszer felüti a fejét, onnantól mindig jelen lesz a szervezetben, bármikor kiújulhat, de ez általában összefüggésbe hozható az immunrendszer állapotával.

Tünetei a nemi szerveken és környékükön kialakuló égő, viszkető apró hólyagok, melyek néhány nap alatt tovább nőnek, majd heges fekélyekké alakulnak, és legtöbbször egy-két hét alatt maguktól, nyomtalanul el is tűnnek.

Gyógyszeres kezelésre általában a kiújulás megelőzésére van szükség, de mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, mert a szervezetben elterjedve komoly következményeket okozhat. A szemre terjedve látáskárosodást, az agyba jutva súlyos agyvelőgyulladást okozhat, terhesség esetén pedig károsíthatja a magzatot.

Nagyon fontos odafigyelni a megfelelő higiéniára, emellett kortikoszteroidos krémekkel gyorsítható a gyógyulási folyamat, és hatásos lehet a recept nélkül kapható Epavir kapszula is.

Hüvelyi fertőzésekshutterstock_28828364.jpg ()

A hüvelyi fertőzések okozzák a legtöbb nőgyógyászati panaszt. Egy részüket nemi úton terjedő kórokozók váltják ki, mint a trichomonas, gonorrhoea, clamydia és HSV, másik részét a szervezet saját baktériumflórája vagy gomba okozza.

Hüvelyi fertőzések leginkább akkor alakulnak ki, ha a hüvelyi flóra egyensúlya felborul, és a kórokozók kerülnek túlsúlyba. Ez nem csak fertőzéssel történhet meg, kialakulhat stressz, különféle betegségek (antibiotikumos kezelés) hatására, de elkaphatsz kórokozókat a strandon, uszodába és más helyeken is.

Minden fertőzés leggyakoribb tünete a hüvelyfolyás, csípő, viszkető érzés, súlyosabb esetben alhasi fájdalom. Bár a visszatérő hüvelyi fertőzések sok nő életében általánosak, ha hosszabb idő után sem múlnak a tünetek mindenképpen orvosi kezelésre lesz szükséged, hogy elkerüld a későbbi következményeket, mint a meddőség.

A gomba okozta fertőzéseket házilag is kezelheted, öblítéssel vagy olyan gomba ellenes szerekkel, mint a Canesten, azonban más jellegű fertőzések esetén antibiotikumos kezelésre lesz szükséged, melyet csak orvos írhat elő a betegségnek megfelelően.

HPV

A HPV vagyis Humán Papilloma Vírus ma a leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó. Terjedéséhez elég egy egészen apró sérülés is a nyálkahártyán, ahol behatolhat. Több mint 130 típusa létezik, melyek közül körülbelül 40 okoz betegséget a nemi szerveken.

Két típusba sorolhatók. Az alacsony rizikójú HPV-k szemölcsszerű elváltozást idézhetnek elő a külső nemi szerveken, a hüvelyben vagy a méhnyakon, melyet különböző módszerekkel gyorsan el lehet távolítani, azonban a fertőzés megmarad. Tartósan kezelni, hogy ne újulhasson ki, csak nagyon erős immunstimuláló szerekkel lehet. Másik típusa a magas rizikójú HPV-k, ezek felelősek majdnem minden méhnyakrákos megbetegedésért. Ha ilyen vírusról van szó, a kezelés menetét a citológiai vizsgálat és a HPV-teszt eredménye határozza meg. Általában egy fél éves immunerősítő kúra után megismétlik a teszteket, mivel az egészséges immunrendszer képes felismerni és elpusztítani a fertőzött sejteket. Ha ez nem történik meg, akkor alakul ki hosszabb fertőzöttség után a rákmegelőző állapot, amikor már műtétre lehet szükség.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X