Főoldal > EGÉSZSÉG > Horkol a párod? Tuti tippjeink segítenek!

Horkol a párod? Tuti tippjeink segítenek!

alvásapnoegyógyszerhorkoláskezelésműtét
0

Írta: and

Mielőtt úgy csendesítenéd el a párod horkolását, hogy az oldalára gördíted, vagy valamilyen szerrel nyomnád el az éjszaka csendjét megtörő kellemetlen hangokat, fontos meggyőződni arról, nem szenved-e az átmeneti légzéskimaradás betegségében. Ez lappangó kór is lehet, amelynek tünetei között a horkolás mellett az alváskor jelentkező zihálás és a napközbeni túlzott álmosság is szerepel. Ha a […]

Mielőtt úgy csendesítenéd el a párod horkolását, hogy az oldalára gördíted, vagy valamilyen szerrel nyomnád el az éjszaka csendjét megtörő kellemetlen hangokat, fontos meggyőződni arról, nem szenved-e az átmeneti légzéskimaradás betegségében. Ez lappangó kór is lehet, amelynek tünetei között a horkolás mellett az alváskor jelentkező zihálás és a napközbeni túlzott álmosság is szerepel.

Ha a barátodnál fenn áll ez az orvosi nyelven apnoénak nevezett betegség, elengedhetetlen, hogy megfelelő kezelésben részesüljön, legyen az CPAP (continous positive airway pressure), azaz légsínterápia, sebészeti beavatkozás, vagy életstílusbeli változtatások. Ha kizárható az apnoe, ám ennek ellenére még mindig nem tudsz aludni a szerelmed horkolásától, más kezelési módok is segítséget nyújthatnak. Vedd fontolóra a következő megoldásokat a könnyebb éjszakák reményében!

Otthoni kezelés

Súlyvesztés: Sokan, akik a horkolók táborát erősítik, túlsúlyosak. A fogyás csökkenti a légutak összeszűkülését, a súlyvesztés által azonban lehetőség nyílik rá, hogy mérséklődjön, vagy teljesen abba maradjon a horkolás.

horkolcikk.jpg ()Az alkoholfogyasztás és a gyógyszerszedés limitálása: A túlzott alkoholfogyasztás és bizonyos gyógyszerek alkalmazása, különösen az altatók vagy nyugtatók alvás előtt történő beszedése súlyosbítja a horkolást.

Minden nap ugyanabban az időpontban javasolt nyugovóra térni, de fontos az is, hogy elegendő legyen az alvás mennyisége: A horkolás gyakrabban jelentkezik azoknál, akik nem alszanak eleget.

Az oldalunkon való alvás: Ha a párod az oldalára fekve alszik, kiküszöbölhetők az éjszakákat megkeserítő hangok. Furcsa trükk, de egy próbát megér: varrj egy zsebet a kedvesed pizsamájának hátuljára középtájt, tégy bele egy teniszlabdát, majd öltsd össze. Száz százalék, hogy nem a hátán alussza majd az igazak álmát.

A légzési problémák azonnali kezelése: A légzési problémákat okozhatja megfázás vagy allergia is. Ezek megzavarják a levegő normális áramlását, ami pedig horkoláshoz vezet.

Horkolásgátló tapasz: A horkolásgátló tapaszok tágítják az orrlyukakat, és javítják az orrlégzést.

Wellness Cafe tipp: Respir’ Activ légzéskönnyítő orrtapasz (1020 Ft), Nozovent horkolásgátló klipsz (1700 Ft)

Gyógyszeres kezelés    

A gyógyszerekkel megelőzhető vagy csökkenthető a horkolás, ha azt az orr eldugulása okozza. Ezt pedig a már említett megfázás és allergia is előidézi. Ilyen esetekben az orvosság szabaddá teszi a légutakat, így téve lehetővé az egyenletes légzést, csökkentve ezáltal a horkolást.

A dekongesztánsok (olyan gyógyszercsoport, amely összehúzza az ereket, például az orrnyálkahártyában) vagy az inhalációs formában alkalmazandó kortikoszteroidok (erős gyulladáscsökkentő szerek) egyaránt csökkentik az orr eldugulását. A dekongesztánsok csak rövid távú megoldást nyújtanak, ezért nem szabad hosszú ideig igénybe venni őket. De a patikában fellelhetők más készítmények is, például spray-k, orrcsipeszek, adenol.jpg ()de különféle kezeléseket is érdemes lehet kipróbálni a nyugodt éjszaka reményében.

Wellness Cafe tipp: Ha szeretnéd, hogy a párodnak (és persze neked is) nyugodalmas, pihentető éjszakában legyen része, akkor irány a legközelebbi gyógyszertár, ahol szerezd be az Adenol horkolásgátló torokspray-ét (3430 Ft), amely könnyű használat mellett biztosítja a friss ébredést reggelente. A készítmény 11 gyógynövényből és olívából nyert olaj speciális mixtúrája, amely lágyan a garatra simul, így akadályozva meg a nyálkahártya kiszáradását. A termék olyan áldásos hatású összetevőket rejt magában, mint a szójalecitin kivonat, eukaliptusz vagy éppen a mandarin. A torokspray mellett csepp formájában is kapható a készítmény – a kettő egyidejűleg történő bevetésével még jobb eredmény érhető el.

Végső eset: sebészeti út

Ha valóban semmi nem nyújt tartós segítséget, érdemes fontolóra venni a sebészeti megoldást. Ritka a horkolás sebészeti úton való gyógyítása, csak akkor alkalmazzák, amikor már rendkívül súlyos a helyzet, és tényleg semmi más nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Az első lépés, hogy kerestek egy szakembert, aki felméri, mennyire kritikus a kedvesed állapota a horkolás tekintetében.

Milyen eljárás jöhet szóba? A LAUP (Laser Assisted UvulopalatoPlasty) során lézert használnak a torok tágítására. A RAUP (Radiofrequency Assisted UvulopalatoPlasty) azaz a rádiófrekvenciával végzett lágyszájpad plasztika egy olyan procedúra, amelynek keretén belül a lágyszájpadon rádiófrekvenciás vágóval bemetszéseket ejtenek, és eltávolítják a nyelvcsapot, így a páciens többé nem lesz hajlamos a horkolásra. Mandula-, vagy orrpolip műtétet pedig akkor helyeznek kilátásba, ha megnagyobbodott mandulák vagy orrpolip blokkolja a levegőáramlást az éjszaka folyamán.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X