Főoldal > EGÉSZSÉG > Így ügyelj a párod egészségére!

Így ügyelj a párod egészségére!

egészségférfikivizsgálásmegelőzésurológia
0

Írta: and

A daganatok korai felismerése életet menthet A szokásos, évente javasolt általános szűrések, a tüdő-, a kardiológia- és labordiagnosztika mellett egy férfi egészségi állapotának fontos mutatója az urológiai vizsgálat.A fiúk és fiatal férfiak jellemző és veszélyes betegsége a heredaganat, a hererák, ezért célszerű rendszeres önvizsgálat, mely a herék és a mellékherék kitapogatását jelenti. Ha megváltozik a […]

A daganatok korai felismerése életet menthet

A szokásos, évente javasolt általános szűrések, a tüdő-, a kardiológia- és labordiagnosztika mellett egy férfi egészségi állapotának fontos mutatója az urológiai vizsgálat.
A fiúk és fiatal férfiak jellemző és veszélyes betegsége a heredaganat, a hererák, ezért célszerű rendszeres önvizsgálat, mely a herék és a mellékherék kitapogatását jelenti. Ha megváltozik a pénisz alakja, tapintásnál a párod fájdalmat érez, vagy a vizsgált szerv csomót, elnyomható érképletet, heget mutat a korábbi állapothoz képest, feltétlenül urológushoz kell fordulnia – mondja Dr. Kovács József, a Ferencvárosi Egészségügyi Szolgálat főigazgató főorvosa.

Célzott, szakorvosi vizsgálattal a here jó- és rosszindulatú elváltozásai megállapíthatóak, ám nagyon fontos, hogy partnered minél korában jelezze a panaszokat. A férfiak körében ma már számos olyan urológia betegség ismert, mely döntő többségben tünetet is ad: a vizelés formájában, a here tapintásában, a derékfájásban, a vesegörcsben, a hólyag vagy a vesevezeték fájdalmában. Előfordulhat azonban, hogy a véres vizelet szemmel nem látható, ezért a bármely korosztályban elvégzett komplex szűrővizsgálat kideríthet olyan betegségeket is, mely akár hónapok, vagy évek múlva produkálnak fizikai tüneteteket.

Miből áll az urológiai vizsgálat?

Az általános preventív szűrővizsgálat manuálisan történik, azaz megtapintásra kerül a has, a derék, a herék, mellékherék, a hozzátartozó herevezeték, az érképletek, valamint a prosztata. Az eljárás fizikális, egyszerű vizeletvizsgálattal kombinált, melyből kiszűrhető, hogy a vizelet gennyes, kóros-e, továbbá cukor jelenlétét és más betegséget is mutathat – tájékoztat szakértőnk. Ha valaki a vizeletben, vagy tapintással kóros elváltozásokat tapasztal, ultrahangos vizsgálattal kiváló, megbízható képet kaphat a vesék állapotáról, a húgyhólyagról, a prosztatáról, a herékről és a mellékherékről. Amennyiben az ultrahangos vizsgálat kimutat valamilyen megbetegedést, további célirányos módszerekkel (CT, MR) konkretizálható a probléma.

Ha a vizelet vagy ultrahangos vizsgálat eredménye negatív, vagy 45 év felett a PSA vizsgálat normál értéket mutat, elmondható, hogy az illető egészséges, így elegendő a továbbiakban évente egyszer vizsgálatra jelentkeznie. A 45-50 éves korosztálynál a prosztatarák kialakulásának veszélye miatt rendszeres urológiai vizsgálat szükséges, hiszen a daganat hosszú időn keresztül tünetmentes, ezért kizárólag a szűrővizsgálat tudja egyértelműen feltérképezni a betegséget. Minél korábbi stádiumban történik a kiszűrés, annál jobbak a gyógyulási esélyek.

ferfi2.jpg ()A leggyakoribb urológia betegségek

A herefejlődési zavarok általában csecsemőkorban jelentkeznek – vélekedik Dr. Kovács József. A születés időpontjában a herék leszállnak a herezacskóba, és ha ezek a lágyékcsatornában vagy a hasüregben maradnak, feltétlenül szakorvosi ellátást igényel. Amennyiben a szülők a gyermeknél nem veszik észre, felnőttkorban is felléphet a probléma, és további urológiai vizsgálatok szükségesek.

A legtipikusabb, férfiaknál fellépő gyulladásos betegségek közé tartozik a prosztata-, a here-, a mellékhere-gyulladás, valamint az ondóhólyag-gyulladás. A nagyrészt baktériumok okozta gyulladások antibiotikumokkal jól orvosolhatók, míg a külső nemi szerven megjelenő gombás gyulladások, kiütések kezelését, a szemölcsök eltávolítását urológus és bőrgyógyász is elvégezheti.

Wellness Cafe tipp:
45 éves kor felett minden férfinek ajánlott évi egyszer a prosztata és egyéb urológiai betegségek szűrése. 45 év alatt párodnak akkor kell orvoshoz fordulnia, ha valamilyen rendellenességet érez, tapint, ha megváltozik vizeletének gyakorisága, színe, illetve minden olyan lázas állapot esetén, mely vizelési panaszokkal függ össze.

Ha nem áll a műszer

A potenciaproblémákkal az urológián belül az andrológia foglalkozik. Fontos tudni, hogy a korai magömlés, annak hiánya, vagy a merevedési zavarok nem minden esetben rendelkeznek szervi háttérrel, így ezek az általános urológiai problémák kortól függetlenül, bármikor felléphetnek. Ha a probléma nem szervi eredetű, az urológus és a pszichológus együttesen dönt arról, milyen terápiák alkalmasak a tünetek enyhítésére és azok megszüntetésére.

Ondóvizsgálat

A spermadiagnosztika lényege, hogy kiderüljön a férfi nemzőképessége. Az ondókiválasztás önmagában ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az illető ondójában elegendő spermium áll rendelkezésére a petesejt megtermékenyítésére – mondja Dr. Kovács József. A spermavizsgálat egyszerű, manuális módszerrel kezdődik, majd vizeletvizsgálat, ultrahangos diagnosztika után – 4 napos közösülési szünettel – a frissen ürített ondó mikroszkopikus vizsgálatára kerül sor. A normál érték egyszer ürített ondótérfogat esetén 2 ml-nél több, ha ezen túlmenően minden egyes ml-ben min. 20 millió spermium található, melynek nagyjából a fele életképes, a normál érték alsó határát jelenti – fűzi hozzá szakértőnk.

Az utóbbi 15 évben megváltozott a nemzőképesség megítélése. A hagyományos úton történő teherbeejtéshez 20 millió spermium/ml szükséges, ám szerencsére ennél kevesebbnél is bekövetkezhet a megtermékenyítés. Szerencsére a lombikbébi-centrumokban alkalmazott új módszerek már néhány darab spermiumból is képesek gyermeket produkálni, így e programnak köszönhetően Magyarországon évente 2-3000 gyermek születik. Ha legalább 2 éve próbálkoztok, és nem jön össze a baba, feltétlenül szükséges párodnak andrológiai spermavizsgálatot elvégeztetnie.

Wellness Cafe tipp:
Ha kedvesed tudni szeretné, makulátlan-e az egészsége, a IX. kerületi rendelőben nyugodt körülmények között, kellő tapasztalattal rendelkező szakemberek állnak rendelkezésére, de bármely rendelőintézetben kérheti az ingyenes szűrővizsgálatokat.

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: kovacs.jozsef@feszrendelo.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X