Főoldal > EGÉSZSÉG > Kiugrik a szíved a helyéről? Miért?

Kiugrik a szíved a helyéről? Miért?

kardioedzéskivizsgáláspulzusszámszívfrekvenciaszorongás
0

Írta: and

Mit jelent a nyugalmi szívfrekvencia? A szívfrekvencia a szív egy perc alatti ütéseinek száma. A szív minden egyes összehúzódásakor az ütőerekbe (artériákba) pumpálja a vért, és ahogy a vér beáramlik az erekbe, azok megfeszülnek és kitágulnak. Pulzusnak ezt a rövid artéria-kitágulást nevezzük – mondja szakértőnk Dr. Solymos Mónika belgyógyász-kardiológus, kórházi adjunktus. A pulzusszám tehát megegyezik […]

Mit jelent a nyugalmi szívfrekvencia?

A szívfrekvencia a szív egy perc alatti ütéseinek száma. A szív minden egyes összehúzódásakor az ütőerekbe (artériákba) pumpálja a vért, és ahogy a vér beáramlik az erekbe, azok megfeszülnek és kitágulnak. Pulzusnak ezt a rövid artéria-kitágulást nevezzük – mondja szakértőnk Dr. Solymos Mónika belgyógyász-kardiológus, kórházi adjunktus. A pulzusszám tehát megegyezik a szív összehúzódásainak számával, vagyis a pulzust mérve megtudod, hányszor húzódik össze percenként a szíved. Ez jó mutatója annak, hogy épp akkor milyen keményen dolgozik a szív.

Egy egészséges felnőttnél a nyugalmi pulzusszámot percenként 60-100 közötti (ütés/perc) értékénél tekintjük normálisnak. Konkrét értéke azonban olyan tényezők függvényében ingadozik, mint a fizikai aktivitás vagy a stressz aktuális mértéke. Ha intenzíven és rendszeresen sportolsz – a fittség foka által befolyásolva – az is előfordulhat, hogy csak 40-60 között van a percenkénti pulzus – vélekedik szakértőnk.

szivfaj2.jpg ()Tartsd ujjad a pulzuson

A szívfrekvencia nem csupán azt mutatja meg, hogy mennyire működik megfelelően a szíved, hanem abban is segít, hogy megtalálhasd bizonyos tüneteid okát, amilyen például a szabálytalan, vagy a gyors szívműködés (szívdobogásérzés), a szédülés, az elájulás, a mellkasi fájdalom vagy a légszomj.

A nyugalmi szívfrekvenciát meghatározhatod pulzustapintással vagy pulzusszám-mérővel, ám mérés előtt mindig ülj néhány percet egy csendes helyiségben – javasolja Dr. Solymos Mónika. A pulzust kitapinthatod csuklódon, vagy nyakadon, mert ezeken a testtájakon az artériák közvetlenül a bőr alatt futnak. Egyik kezed mutató, középső és gyűrűs ujját helyezd finoman másik karodon a csuklóra úgy, hogy középső ujjad kb. 2-3 centiméterrel tenyered alsó széle alatt legyen. Ott nyomd rá ujjaidat a bőrre, ahol egy kis mélyedést érzel az alkar középvonalában futó ín és a csont széle között.

Ha jól csinálod, lüktetést fogsz érezni – ez a pulzus. Számold a lökéseket 30 másodpercig, majd a kapott értéket szorozd meg kettővel, így megkapod a percenkénti pulzusszámot. A mérést legalább kétszer végezd el ülő testhelyzetben.

Kontrolláld rendszeresen szívedet!

A rohanó élet, az egészségtelen életmód miatt a szívinfarktus kockázata civilizációs betegséggé nőtte ki magát, és sajnos ma már egyre több fiatal felnőttet is érint – mondja Dr. Solymos Mónika. A hevesebb szívdobogást számos dolog kiválthatja, ilyen többek között a mozgás, a vérszegénység, a láz, a szívbetegség, a pajzsmirigy-túlműködés, az asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek és olyan stimuláló szerek, mint a koffein, az amfetaminok, a fogyasztószerek vagy a dohányzás. Ezek a tényezők nagymértékben felgyorsítják az érelmeszesedés folyamatát, így korábban vezethetnek koszorúér-elzáródáshoz, és súlyosabb szívbetegségekhez.

Ha nyugalmi pulzusod tartósan 100 feletti értéket mutat, nagyon fontos, hogy felkeress egy szakembert, aki teljeskörű kardiológiai vizsgálat során (nyugalmi EKG, fizikális vizsgálat, szívultrahang és terheléses EKG) diagnosztizálja a jelenséget.

Wellness Cafe tipp:
Ha szeretnél biztonságosan élni, 1-2 évente legalább egyszer célszerű terheléses vizsgálatra jelentkezned, mely különösen fontos 40 év felett.

Válaszd a kardioedzést

A testmozgás az egészséges életmód nélkülözhetetlen része. Az ideális testsúly mielőbbi eléréséhez lehetőleg minden nap – de minimum heti háromszor – fél óra mozgást építs be a napirendbe. Mindenképpen olyan sportot válassz, melyben örömödet leled, és amelyik megfelel alkatodnak illetve edzettségi szintednek.

A zsírégetés legjobb módja a pulzusmérő órával történő kardioedzés. Egyénenként változó – tájékoztat szakértőnk – hogy kinek milyen pulzusszámot kell elérnie, illetve megtartania mozgás közben. Ennek mérése terheléses vizsgálattal történik, ahol a szakember megállapítja azt a szívfrekvencia-tartományt és tréningpulzust, ahol érdemes és kell edzened. A kardiotréning előnye, hogy nem merít ki teljesen, és közepes intenzitású mozgás is elegendő a látványos eredmény eléréséhez.
A szívet és a keringést edzésben tartó módszer a pulzust végig ún. zsírégető tartományban tartja, és ha később erősebb, fittebb leszel, növelheted az értéket.

Ne igyál koffeintartalmú italokat

A szív közvetett kapcsolatban áll az emésztéssel. A túl zsíros, fűszeres ételek, a kóla, az energiaitalok, a kávé és a sok édesség fokozza a reflux kialakulásának kockázatát, növeli a koleszterin- és vércukorszintet, ami rombolja az ereket így hosszútávon károsítja a szívműködést.

Szíved védelméért érdemes szem előtt tartanod a mediterrán népek táplálkozási szokásait. Fogyassz minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket, valamint zsírszegény tejtermékeket. A főzéshez használj olívaolajat és igyál meg naponta legalább 2 liter folyadékot.

Wellness Cafe tipp:
Vörös húsok helyett egyél halat, szárnyast, és legfeljebb 4 tojást hetente.

A szorongás is okozhat szapora szívverést

Egy átfogó kardiológiai vizsgálattal kizárhatóak a különféle szervi eredetű megbetegedések (szívbetegség, pajzsmirigy rendellenes működése, nem megfelelően kezelt cukorbetegség, vérszegénység, tüdőbetegség), ám ha „szívpanaszaid” nem múlnak, vagy időnként visszatérnek, lelki eredetű problémák húzódhatnak a háttérben.

A pánikbetegség az egyik leggyakoribb szorongásos lelki eredetű betegség, mely rohamokban jelentkezhet. Az emberek 20 százaléka életében legalább egyszer átéli ezt, ám szerencsére csak kb. 3 százaléknál alakul ki, mint krónikus állapot. Jellegzetes testi tünetei a heves szívdobogás, a zsibbadás, a légszomj, a remegés és irreális fóbiák is felléphetnek.

Wellness Cafe tipp:
Ha az említett panaszok tartósan fennállnak, keress fel egy pszichológust (pszichiátert), aki felderíti a kiváltó okokat, és különféle, egyénre szabott terápiákkal segít a betegség leküzdésében.

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: www.violakardiologia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X