Főoldal > EGÉSZSÉG > Légy éber, mert terjed az influenza!

Légy éber, mert terjed az influenza!

betegséginfluenzaóvintézkedésvédőoltásvírus
0

Írta: and

Az influenza főbb tünetei Az influenza egy vírusos fertőző betegség, melyet a szövődményeivel együtt te is bármikor elkaphatsz. A panaszok hirtelen kezdődnek: magas lázzal, köhögéssel, torokfájással,  izomfájdalommal, levertséggel, fejfájással, vagy hidegrázással. A légúti tüneteket gyomor- és bélrendszeri panaszok is kísérhetnek, mint a hányinger, a hányás, vagy a hasmenés. A betegség lappangási ideje általában 1-3 nap, […]

Az influenza főbb tünetei

Az influenza egy vírusos fertőző betegség, melyet a szövődményeivel együtt te is bármikor elkaphatsz. A panaszok hirtelen kezdődnek: magas lázzal, köhögéssel, torokfájással,  izomfájdalommal, levertséggel, fejfájással, vagy hidegrázással. A légúti tüneteket gyomor- és bélrendszeri panaszok is kísérhetnek, mint a hányinger, a hányás, vagy a hasmenés. A betegség lappangási ideje általában 1-3 nap, ritkán ennél hosszabb ideig is eltarthat.

A 2009-ben megjelenő A (H1N1) influenzavírus világszerte okoz megbetegedéseket, amellett azonban egyre több európai országban – így hazánkban is megjelent a B vírus. A vírus emberről emberre terjed, általában köhögés vagy tüsszentés révén kerül környezetünkbe, amikor a nyálcseppek szétszóródnak a levegőben. Aki a cseppfertőzött tárgyakat megérinti, majd kezével az orrához, a szájához nyúl, könnyen megbetegedhet.

Az év negyedik hetében folytatódott az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma. Január 24-30. között másfélszer annyi beteget regisztráltak, mint az azt megelőző héten, és kb. 42.000 fő jelentkezett a rendelőkben influenzaszerű tünetekkel.
(Az aktuális adatokról itt tájékozódhatsz: www.antsz.hu/portal/portal/infl_figyeloszolgalat_2010-2011.html, forrás: Országos Epidemiológiai Központ)

influenza6.jpg ()Oltasd be magad!

Az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módja a védőoltás! Saját egészséged védelmében a járványok elleni védőoltásokról konzultálj háziorvosoddal, aki informál a lehetséges gyógymódokról. Az ÁNTSZ két elérhető oltást javasol a védekezésre: az egyik a szezonális influenza ellen véd, a másik a H1N1 ellen.

Az oltóanyagok igénybevétele egyéni döntés függvénye. Az egykomponensű, a H1N1 vírus elleni Fluval P oltást bárki térítésmentesen kérheti háziorvosától. A háromkomponensű Fluval AB oltásban megtalálható a H1N1 és a B vírus is, továbbá az A(H3N2) vírus. Ez az oltóanyag  ajánlott a krónikus betegeknek, a várandós nőknek, az egészségügyi dolgozóknak, illetve 65 éves kor fölött mindenkinek, míg a 3 éven aluli gyermekek számára külön oltóanyag biztosított. Az oltóanyagok elölt vírust tartalmaznak, biztonságosak és hatásosak.

A védőoltást ajánlatos minden évben kérned akkor is, ha az előző szezonban már átestél a vírusfertőzésen. Ha minden évben részesülsz a védőoltásban, magasabb szinten véded a szervezetedet, és frissíted az immunrendszer ellenállóképességét. Bár nincs olyan oltóanyag, mely 100 százalékos védettséget nyújt, – tájékoztatnak a járványügyi/epidemiológus szakemberek – azonban a vakcinák bizonyítottan hatásosak a betegség súlyos lefolyásának, a kórházi kezelésnek, vagy súlyosabb esetben a halálozás kivédésére.
Az adott évre ajánlott oltóanyagban azok a vírustörzsek találhatóak, melyek az aktuális influenzaszezonban megbetegedést okozhatnak.

Wellness Cafe tipp:
Az ingyenes védőoltásokra jogosultak körét itt megtekintheted: http://www.antsz.hu/portal/down/kulso/aktualis/influenza_2010/gyakran_ismetelt_kerdesek_es_valaszok.pdf

A vitamin nem elég

Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás erősíti a szervezetet, és segít a gyorsabb felgyógyulásban. Tévhit azonban, hogy a vitaminkúrák csupán akkor hasznosak, ha épp vitaminhiányban, vagy valamilyen betegségben szenvedsz. Ha minden óvintézkedés ellenére mégis elkaptad az influenzát és belázasodtál, lázcsillapítókkal és tested hűtésével enyhítheted a fájdalmakat.

Nagyon fontos a bőséges folyadékbevitel, így legyengült szervezeted nem szárad ki. A pihenés a gyógyulás szerves része, a tünetek fennállásáig maradj ágyban, lehetőleg melegben. Mindez azonban nem pótolja az orvosi vizsgálatot és a szakszerű ellátást, hiszen az influenza fertőzés súlyos szövődményeket is okozhat.

Tartsd be az óvintézkedéseket!

A megelőzés szempontjából jelentős szerepe van az általános higiéniai szabályok betartásának. Köhögés, tüsszentés esetén mindig tartsd zsebkendőt a szád és orrod elé, majd használat után dobd ki a zsebkendőt a szemetesbe. Így kivédheted, hogy a kezedről szabad szemmel nem látható influenzavírusok és baktériumok a használati tárgyakra vagy mások kezére kerüljenek. Rendszeresen tisztítsd meg azokat a dolgokat, melyeket gyakran használsz, és alaposan szellőztess.

Gyakran és meleg vízzel, szappannal moss kezet, illetve ne használj nyilvános helyeken textiltörölközőt sem. Influenzajárvány idején kerüld a kézfogást, a puszikat, és a betegekkel való közvetlen kapcsolatot. Ha észleled magadon a tüneteket, ne menjél dolgozni és használj eldobható szájmaszkot, amikor kilépsz a lakásból.
Járvány esetén kerüld a zsúfolt, zárt helyeket, és ha teheted, lehetőleg tarts 1 méter távolságot másoktól.

Bővebb információkat a járványról és az influenzáról a  www.antsz.hu oldalon olvashatsz.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X