Főoldal > EGÉSZSÉG > Tudj meg mindent a nőgyógyászati rákszűrésről

Tudj meg mindent a nőgyógyászati rákszűrésről

citológiaHPVnőgyógyászatrákszűrésszűrővizsgálat
0

Írta: and

A szűrővizsgálatok egyszerűek és fájdalommentesek A komplett nőgyógyászati vizsgálatok célja a rákmegelőzés, a kóros elváltozások kiszűrése, valamint a már kialakult daganatok korai felismerése. A szűrés során a szakember először kézzel megvizsgál, és áttapintja a petefészket, a kismedencét és a méhet, hogy kiderítse, durva anatómiai eltérés. Ezt követően kolposzkópos vizsgálattal ellenőrzi a méhszájat felszínén a hám […]

A szűrővizsgálatok egyszerűek és fájdalommentesek

A komplett nőgyógyászati vizsgálatok célja a rákmegelőzés, a kóros elváltozások kiszűrése, valamint a már kialakult daganatok korai felismerése. A szűrés során a szakember először kézzel megvizsgál, és áttapintja a petefészket, a kismedencét és a méhet, hogy kiderítse, durva anatómiai eltérés.
Ezt követően kolposzkópos vizsgálattal ellenőrzi a méhszájat felszínén a hám épségét. Itt előfordulhat, hogy a nőgyógyász méhszájsebet talál, mely további kezeléseket igényel, különösen akkor, ha krónikus folyás, vagy visszatérő fertőzés társul hozzá. A következő fázis a citológiai mintavétel, a kismedence hüvelyi ultrahangos vizsgálata, majd az emlő tapintásos kontrollja következik, mely az emlőrák-szűrés része. Fiatalabb korban nem, ám 40 év felett célszerű kétévente mammográfiai vizsgálatra is bejelentkezned.

Mit jelentenek a citológiai eredmények?

A citológiai szűrés alapja a felszínről származó sejtek mikroszkopikus vizsgálata.
Az ún. Papanicolau-teszt ma már rutinvizsgálatnak számít. Az orvos a mintát (kenetet) egy pálcika segítségével a méhnyak hüvelyi felszínéről leveszi, majd fixálja, és továbbítja a citológiai laborba. A vizsgálati értékek öt kategóriája:
P0 katerógia: a kenet nem értékelhető.
P1 kategória jelzi, hogy életkorodnak, egészségi állapotodnak megfelelő, azaz jóindulatú a sejtkép.
P2 negatív kategória jó eredményt jelent, mely a szexuális életet élő nőkre általános jellemző érték.
P3 negatív kategória enyhe vagy gyanús minősítés, ilyenkor a szakorvos újabb vizsgálatot kér, hogy eldönthesse, a kapott lelet gyulladás, hámnyugtalanság, vagy daganatfejlődés korai fázisát jelenti-e.
P4 kategória súlyos diagnózis és rosszindulatú daganat meglétére utalhat, mely újabb szövettani vizsgálatokat igényel.
P5 kategória mindig pozitív és egyértelműen méhnyakrákot jelent. Ilyenkor konizáció elvégzése javasolt, ahol egy kúp alakú szövetdarabot távolítanak el a méhnyakból, annak csatornájából, majd továbbküldik szövettani elemzésre.

A citológiai szűrések során előfordulhat bakteriális, gombás-, trichomonas-, vagy Clamydia-fertőzés gyanúja, mely esetekben a szakorvos további kezeléseket javasol.

nogyogy2.jpg ()Wellness Cafe tipp:
A citológiai vizsgálatot célszerű vérzésmentes állapotban, egészséges hüvellyel és üres hólyaggal elvégeztetned.

A Bethesda-rendszer

E modern, részletes és informatív vizsgálati módszer magában foglalja a rád vonatkozó azonosítókat, a kórelőzményt, a megelőző kezeléseket és azok eredményeit. Manapság ezt használják a nőgyógyászok, ám az egyes leleteknél mindkét osztályzás elemeit feltüntetik. A kenet általános minősítése negatív, kóros-neoplasztikus hámelváltozásokat, vagy kóros-neoplasztikus hámelváltozásokat, illetve egyéb kategóriákat különböztet meg.

Wellness Cafe tipp:
Hazánkban évente kb. 1400 nőnél fordul elő méhnyakrák, ám ha évente egyszer kivizsgáltatod magad, jelentősen csökkentheted a rizikóveszélyt.

Végeztess HPV-tipizálást

A méh rosszindulatú elváltozásainak fő hajlamosító tényezője a HPV (Human Papilloma Vírus), mely bizonyos korig védőoltással kiküszöbölhető. Ma a lakosság egyre nagyobb százalékban HPV fertőzött, és a méhnyakrák a 3. leggyakoribb daganat nőknél. A HPV vírus testi érintkezés során terjed a bőr vagy nyálkahártya sérülése esetén, ám ha immunrendszered erős, az esetek túlnyomó részében a szervezet legyőzi a vírust. Legyengült állapotban azonban a vírusok tartósan a sejtekben maradhatnak, és súlyos betegségekhez vezethetnek.

A szervezetben a vírus kb. 70 típusa mutatható ki, melyek közül nőgyógyászati szempontból 14 kiemelt fontosságú, és 10 százaléka aktívan játszik szerepet a méhnyakrák kialakulásában. A HPV vizsgálat segítséget nyújt a megfelelő terápia kiválasztásában, valamint a citológiai és kolposzkópos szűrés mellett lényeges eleme a méhnyakrák megelőzésében.

A vírusok a méhnyakból vett sejtekből diagnosztizálhatók, ám fontos tudnod, hogy jelenleg a HPV sem gyógyszerrel, sem egyéb eljárással nem távolítható el. Negatív teszt után javasolt egy HPV elleni védőoltás-sorozat, mely alatt mintegy fél évig kerülnöd kell a partnerváltást.

Wellness Cafe tipp:
Az injekció olyan HPV-típusok ellen jelent védelmet, melyek leginkább felelősek a méhnyakrák, illetve egyéb nemi problémák kialakulásában.  A vakcina beadását a szakemberek 9 és 26 év között ajánlják.

A condyloma is veszélyes

Az alacsony és magas rizikószámú HPV típusok közül az előbbi a nemi szerven, és a nyálkahártyán idézhet elő szemölcsöket, melyeket condyloma-nak hívnak. A kinövések szexuális úton terjednek, ezért könnyen megfertőződhet a partner, ugyanakkor a vírus önmagát is visszafertőzheti. A szemölcsök eltávolítását csak szakember végezheti, ám a fagyasztással, lézerrel, vagy ecseteléssel történő eljárások a vírus bázisát nem szüntetik meg teljesen, így azt csupán immunrendszert erősítő kezelésekkel lehet biztonsággal kiiktatni.
A HPV magas rizikójú vírusai daganatos elváltozásokat eredményezhetnek, melyek megléte akár évekig tünetmentes. Ezért rendkívül fontos a rendszeres rákszűrés, ahol kimutathatóak az esetleges vírusok vagy egyéb elváltozások. Ha a szakorvos egyértelműen diagnosztizálta a „high risk” típusú HPV jelenlétét, egy féléves immunerősítő kezelést ír elő.

Kerüld el a hüvelyi fertőzéseket

Ha sűrűn szenvedsz a folyástól, vagy könnyedén elkapsz bármilyen bakteriális fertőzést, kerüld a gyakori fürdést, és ne használj szappant, tusfürdőt vagy intim mosakodószereket. Viselj pamutból készült fehérneműket, melyek meggátolják a kórokozók megjelenését és elszaporodását. Célszerű az intim darabokat enzimmentes mosóporral tisztítanod, száradást követően pedig forrón átvasalnod őket.

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: Dr. Szuromi András, drszuromi@hotmail.com


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X