Főoldal > EGÉSZSÉG > 9 ok, amiért háziállatot tartani egészséges

9 ok, amiért háziállatot tartani egészséges

egészségháziállatkedvencsegítség
0

Írta: and

1. Okosabb gyerekek Kutatások bizonyítják, hogy a kutyák nagyban segítik a gyerekek az olvasásban. Egy kaliforniai orvostudományi egyetem tanulmánya – melyben gyerekek gyakorolták az olvasást hangosan a kutyáiknak – kimutatta, hogy házikedvencük jelenlétében sokkal folyékonyabban olvasnak, mivel nyugodtabbnak érzik magukat, mint szülő vagy tanár jelenlétében. Továbbá az Amerikai Gyermek és Ifjúsági Pszichiátriai Társaság szerint a […]

1. Okosabb gyerekek

Kutatások bizonyítják, hogy a kutyák nagyban segítik a gyerekek az olvasásban. Egy kaliforniai orvostudományi egyetem tanulmánya – melyben gyerekek gyakorolták az olvasást hangosan a kutyáiknak – kimutatta, hogy házikedvencük jelenlétében sokkal folyékonyabban olvasnak, mivel nyugodtabbnak érzik magukat, mint szülő vagy tanár jelenlétében. Továbbá az Amerikai Gyermek és Ifjúsági Pszichiátriai Társaság szerint a háziállatok segítik a gyerekek non-verbális kommunikációs képességeit, sőt, azoknak a gyerekeknek, akik állattal nőnek fel, magasabb az IQ-juk és az érzelmi intelligenciájuk is.

2. Kisebb esély asztmára és allergiára

Ellentétesnek tűnhet, mégis bizonyított, hogy ha macskával vagy kutyával nő fel a gyerek, valójában kisebb valószínűséggel lesz asztmás vagy allergiás. Ezeknek a gyerekeknek edzettebb az immunrendszerük, és könnyebben gyógyulnak ki légúti megbetegedésekből is, valamint sokkal kevésbé hajlamosak állatszőr és egyéb allergiákra.

3. Segítenek ellenőrizni a vércukorszintet

Sok más dolog mellett a terápiás kutyákat arra is be lehet tanítani, hogy érzékelje a gazdája szervezetében végbemenő kémiai változásokat, így például a vércukorszint változását is. Egyes iskolák kifejezetten úgy képzik a kutyákat, hogy a cukorbeteg emberek segítségére legyen, és ugatással jelzik a gazdának, ha ideje ellenőrizni az inzulinszintjét.

allat2.jpg ()4. Megmozgatnak

Egyszerű: a kutyának szüksége van rá hogy eleget mozogjon, fusson a szabadban, és ehhez kell a gazdi is. Egy ausztrál felmérés bebizonyította, hogy azok a gyerekek és felnőttek, akiknek kutyájuk van, sokkal aktívabbak, mint az állat nélküli családok. Sőt, a kutyatartók között jóval kisebb az elhízottak aránya is!

5. Megnyugtatják az autista gyerekeket

Kanadában végeztek egy kutatást autista gyereket nevelő szülőkkel karöltve, és bebizonyosodott, hogy a képzett, terápiás kutyák jelenlétében sokkal kevesebb viselkedési probléma merült fel az autista gyermekeknél.

6. Jót tesznek a mentális egészségnek

Felejtsd el a jógát! A mentális egészségednek már az is bőven jót tesz, ha van egy kis szőrmókod, akinek gondját viselheted. A felelősségtudat érzése kordában tartja a depressziós érzéseket is, sőt állatok társaságában csökken a felgyülemlett stressz is. New York-i pszichiáterek rámutattak arra a tényre, hogy a komoly mentális problémával küzdők rehabilitációjához nagyban hozzájárul egy háziállat tartása is.

7. Jót tesznek a szívednek

Bizony, ezt is bebizonyították Amerikában, hogy a kutyatulajdonosok kevésbé hajlamosak magas vérnyomásra, magas koleszterinszintre, és szívbetegségekre. Például a macskagazdik 60 százaléka kevésbé hajlamos szívrohamra, 70 százalékuk pedig bármilyen egyéb kardiovaszkuláris betegségre, mint macskátlan társaik.

8. Kiszagolják a katasztrófákat

Köztudott, hogy a kutyák szaglása ezerszer érzékenyebb, mint az emberé, nem hiába használják őket narkotikumok vagy robbanóanyagok felderítésére. Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a kutyáknak van egy elektromágneses érzékük, amivel megérzik a földmozgásokat és rezgéseket, s amitől hazatalálhatnak még nagy távolságokból is.  

9. Az idősebbeknek is segítenek

Megfigyelték, hogy azok az idős emberek, akiknek életét egy kis kedvenccel való törődés feladata édesíti meg, ritkábban betegszenek meg, gyorsabban kilábalnak a betegségekből és összességében tovább élnek, mint magányos társaik. Egyes krónikus betegségeknél, ahol egyéb terápia nem jöhet szóba a kiegyensúlyozott életmód részeként, a társállat jelenléte lényegesen könnyebbé teszi a betegség kézbentartását.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X